Svenska fiskebåtar i Chile

1955 såldes den 1951 byggda fiskebåten LL 712 Nolsö till en tysk köpare, Bruno Schmidt. Syftet med dennes köp av båten var att den skulle fiska i chilenska vatten där tyska intressenter ägde en fiskmjölsfabrik lokaliserad i Talcahuano en bit söder om Valparaiso. Som tysk gick båten under namnet Uwe. 1956 fördes båten till Chile tillsammans med en annan båt som köptes från Sverige, GG 455 Kelon. Kelon kom dock aldrig fram till Chile utan förliste på väg dit. Nolsö förstördes vid kaj av en storm i slutet av 1960-talet. Detta var första gången svenska fiskebåtar lämnade Sverige för att fiska utanför Chile.

I slutet av 1960-talet var det dags för ett par andra svenska fiskebåtar att hamna i Chile. Det handlar om LL 532 Ingo från Grundsund, allmänt sedd som Sveriges första ståltrålare. 1968 hette den LL 532 Björnö. Samma år såldes den till Konservfabriken Sunnan AB i Strömstad och fick namnet SD 532 Sunnan II. Konservfabriken Sunnan hade etablerat sig i Talcahuano i Chile på uppdrag av FAO och ville ha ett par båtar för fisket till sin fabrik. Sunnan II fiskade först räkor  i Skagerak och Nordsjön tillsammans med SD 533 Sunnan som tidigare hette LL 533 Jane men vid föräljningen till Sunnan AB hette LL 533 Singö. Denna båt hade övertagits av Sunnan AB redan 1967.

Båtarna fördes ner av svenska skeppare men fick omedelbart chilensk flagg och med Sociedad Pesquera Viento Sur Ltda som ägare. Detta bolag var ett dotterbolag till Sunnan AB. 1988 uppgavs Pesquera Sunnan Ltda som ägare till Sunnan 1 som Jane nu hette och Sunnan II. Sunnan 1 finns fortfarande än idag medan Sunnan II tycks ha skrotats eller försvunnit på annat sätt under år 2013.

Andra källor:
Blom, Bornmalm & Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002
Blom, Bornmalm & Bång, Ståltrålare i svensk fiske 1959-1965, 2012

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!