Artsorterande rist är inget nytt

Men uppenbarligen tror en journalist på Danmarks Radio det, för i en artikel där utnämns artsorterande rist till en ny uppfinning som ska hjälpa fiskare att fiska rätt sorts fisk. Problemet är ju bara att artsorterande rist använts i många år, under lång tid. Det är inte en ny uppfinning alls. Måhända har de två företag som nämns i artikeln gjort nån intressant förändring, men nån ny uppfinning är det ändå inte. Jag trodde journalister i Danmark var mer kunniga på fiskeriområdet än vad journalister i Sverige är, men uppenbarligen är fallet inte alltid så.

Räktrål med artsorterande rist

Räktrål med artsorterande rist

Journalisten från DR verkar också tro att det kommer att bli problem i det pelagiska fisket och industrifisket när utkastförbudet genomförs i detta fiske vid nästa årsskifte. Problemen kommer sannolikt att bli mycket begränsade. Vid riktat makrill- och sillfiske är bifångster inget egentligt problem, vid skarpsillsfiske kan det vara ett problem om fiskare inte är försiktiga, bifångsten är dock oftast sill. Hur det är med bifångster vid fiske efter tobis, blåvitling. lodda eller vitlinglyra vet jag inte, men det förefaller mig märkligt om det skulle vara något större problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!