EU upphäver sanktionerna mot Färöarna

Från och med den 20 augusti kommer EU att upphäva de sanktioner som riktats mot Färöarna på grund av ögruppens oansvariga hållning kring sill- och makrillfisket. Färöarnas fiskeflotta överfiskar bestånden, följer inte överenskommelser och tar ingen hänsyn till TAC. Men EU-kommissionen menar att Färöarna nu vidtagit åtgärder för att återinföra ett hållbart fiske:

“Beslutningen er taget, efter det er aftalt, at Færøerne vil ophøre med deres ikke-bæredygtige fiskeri og vil vedtage en fangstmængde for sild i 2014 på 40.000 tons,” skriver EU-Kommissionen i sin pressemeddelelse.

“Dette niveau er væsentligt lavere end det niveau, Færøerne havde vedtaget i 2013, og som, i følge de nuværende videnskabelige vurderinger, ikke bringer Kyststaternes bevaringsindsats for den fælles bestand i fare,” hedder det videre i pressemeddelelsen.

Kommissionen understreger i sin meddelelse, at ophævelsen af sanktionerne ikke svarer til, at man fra EUs side dermed også har anerkendt, at kvoten på 40.000 tons også er den rette.

“Det er blot et tegn på, at bestandens bæredygtighed ikke længere er i fare,” lyder det fra EU-Kommissionen.

Beslutet kritiseras dock hårt av de pelagiska fiskarna i Danmark:

– EU lægger nu op til en gradbøjning af bæredygtighedsbegrebet og en uforbeholden blåstempling af færøsk overfiskeri, siger direktøren for Danmarks Pelagiske PO, Esben Svedrup-Jensen.

[…]

Men kvoten på 40.000 tons er fortsat en fordobling af, hvad landet var berettiget til under den hidtidige fælles fiskeaftale mellem de såkaldte Kyststater. Her fik Færøerne for 2014 en kvote på 21.594 tons.

– Den ene dag er det en forbrydelse og en økologisk katastrofe, hvis man tredobler sin kvote og nedfisker bestanden, den næste dag er det helt OK og i orden, hvis bare man bare nøjes med at fordoble kvoten og ellers fortsætter nedfiskningen i strid med biologisk rådgivning og internationale aftaler, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Danmarks Pelagiske PO kalder det “en latterliggørelse” af de principper, der er ellers er enighed om i EU i forhold til bæredygtigt fiskeri, og det “gør fuldkommen nar af de mange fiskere i Danmark og i resten af Europa, som fisker ansvarligt og bæredygtigt i overensstemmelse med videnskabelig rådgivning og internationale aftaler.”

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!