Danskt fiske är en nordjysk affär

Nästan hälften av omsättningen i det danska fisket kan härröras till Nordjylland med de stora fiskehamnarna Hanstholm, Hirtshals, Skagen och Strandby men även små som exempelvis Løkken, Lønstrup och Thorupstrand. Den totala omsättningen i det danska fiskeriet var 1,3 miljareder DKK de första månaderna i år, av det stod Nordjylland för 645 miljoner. En nedgång jämfört med förra året på 2% eller 11 miljarder. Andra delar av Danmark stod för betydligt mindre andel av fisket:

Vestjylland med de største fiskerihavne i Thyborøn og Hvide Sande måtte notere sig en tilbagegang i bruttoomsætningen i årets første seks måneder på 15 procent sammenlignet med i fjor. I første halvår af 2014 lød omsætningen i Vestjylland på 397 millioner kroner, som udgør 30 af den samlede bruttoomsætning i dansk fiskeri.

Østjylland og Øerne måtte også notere sig en tilbagegang i første halvår. Bruttoomsætningen faldt med 15 millioner kroner til 174 millioner kroner sammenlignet med første halvår af i fjor. En reduktion på otte procent.  Østjylland og Øerne udgør 13 procent af den samlede omsætning.

På Bornholm blev bruttoomsætningen øget med seks millioner kroner til 103 millioner kroner, svarende til en stigning på syv procent i forhold til sidste år. Bag stigningen ligger dog en væsentlig bruttoomsætning skabt ved fiskeri efter rejer i grønlandsk og canadisk farvand. Tages den omsætning ud af regnestykket for Bornholm, falder omsætningen med fire procent. Bornholm bidrager i første halvår 2014 med 8 procent.

Följaktligen fångas också huvuddelen av fisken i Nordsjön. Värdemässigt stod Nordsjön för 600 miljoner danska kronor, också det nästan hälften av den totala omsättningen.  Det var dock en minskning med 30% jämfört med samma period förra året. Denna minskning beror främst på lägre priser för industrifisken (tobis, skarpsill, vitlinglyra etc). Omsättningen för fisket i Skagerak har dock stigit, med 5% eller 8 miljoner sen förra året. Total omsatte fisket i Skagerak 202 miljoner DKK, fisket i Kattegatt 53 miljoner och i Östersjön 169 miljoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!