Förändrade regler för yrkesfisket

Reglerna för yrkesfiske i Sverige anpassa nu i enlighet med EU:s bestämmelser. Kravet på yrkesfiskelicens avskaffas och istället räcker det med fartygstillstånd för att få fiska. Fartygstillståndet döps om till fiskelicens. De nya reglerna gör det också lättare att kombinera yrkesfiske med en bisyssla.

Fiske

Foto: Maja Kristin Nylander/Havs- och vattenmyndigheten.

Yrkesfisket i havet regleras av den gemensamma fiskeripolitiken inom EU. Kravet på fiskelicens gäller för alla som fiskar för att sälja fångsten oavsett fartygets storlek. Tidigare krävdes i Sverige både personlig yrkesfiskelicens och fartygstillstånd. Från och med 1 oktober gäller nya regler.

– Nu räcker det med ett tillstånd, fartygstillståndet, som också döps om till fiskelicens som en anpassning till EU:s språkbruk, säger Monica Blidner, jurist på tillståndsenheten på HaV,

– De nya reglerna innebär också att juridiska personer kan beviljas fiskelicens, tidigare var det bara fysiska personer som kunde beviljas en sådan. Det förenklar för den som bedriver fiskeverksamhet i bolagsform.

Fiskelicensen var tidigare också kopplad till inkomsten, fisket skulle utgöra en väsentlig betydelse för personens försörjning. Nu är kravet i stället att det ska bedrivas som näringsverksamhet för att få klassas som yrkesfiske. Näringsverksamhet är ett skatterättsligt begrepp som innebär att fisket ska bedrivas varaktigt, regelbundet, i yrkesmässig omfattning och med vinstsyfte.

– Gränsen mellan fritidsfiske och yrkesfiske som bedrivs som bisyssla är inte alltid solklar. Exempelvis kan en verksamhet som går med förlust år efter år komma att bedömas som hobby, likaså är fiske som bedrivs endast på kvällar och helger vid sidan av en heltidsanställning ofta att bedöma som hobbyverksamhet. Det behövs en bedömning i varje enskilt fall, säger Monica Blidner.

– Vi kommer att utgå från vad regeringen skrivit i förarbetena till fiskelagen och skatteverkets tolkning av begreppet näringsverksamhet.

Syftet med licenssystemet är att begränsa yrkesfisket till vad som är långsiktigt hållbart. HaV är den myndighet som utfärdar fiskelicenser och tillgången på fisk är avgörande för bedömningen av hur många som kan få fiskelicens.

– Vi utgår från de årliga nationella kvoterna för fiske som fastställs av EU och även underlag från Statens lantbruksuniversitet, SLU, när vi bedömer tillgången på fisk. Vi kan även ta hänsyn till lokala och regionala variationer i fiskbestånden om det finns sådant vetenskapligt underlag, säger Monica Blidner.

En fiskelicens gäller i fem år. De som redan har fartygstillstånd eller särskilt fartygstillstånd behöver inte ansöka om ny licens utan det görs en prövning när nuvarande tillstånd löper ut, totalt omfattas 1 370 fartygstillstånd och särskilda fartygstillstånd av detta. Om ansökan om fiskelicens rör en nyetablering kommer HaV också att låta berörd länsstyrelse yttra sig innan beslut tas.

Yrkesfisket i de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren, Storsjön i Jämtland och Mälaren regleras av nationella bestämmelser och även här krävs licens. Från och med 1 oktober byter denna namn från yrkesfiskelicens till personlig fiskelicens. Personlig fiskelicens kan bara beviljas fysisk person. Totalt har 236 personer i Sverige licens för yrkesfiske i sötvatten.

Njord/HaV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!