Danska fiskare vill ha större skarpsillskvoter i Nordsjön

Den kvot av skarpsill (brisling) som får tas upp i Nordsjön under innevarande år är snart uppfiskad. Danska fiskeriorganisationer vill med anledning av det öka den totalt tillåtna fångsten (TAC). De menar att det finns möjlighet att göra det då betsånden är större än vad som tidigare antagits:

Den nuværende kvote for indeværende år er tæt på at være opfisket, og da fiskeriet går ganske godt, og der i ICES udspil til kvote for perioden fra juli 2014 til juli 2015 lægges op til en forhøjelse af kvoten i forhold til i år, så er budskabet klart: Mere kvote allerede i år.

Det afspejles også i den rådgivning, som ICES har givet for det skæve kvoteår. En meget stor del af fiskeriet foregår netop i perioden fra juli til december, hvor op mod 85 procent af det samlede fiskeri er foregået. Derfor har ICES også anbefalet i deres rådgivning, at den nuværende kvote på 144.000 tons brisling i Nordsøen godt kan hæves. ICES nævner nemlig, at der kan fiskes  op til 191.000 tons i perioden fra juli 2014 til december 2014.

Det er to breve til fødevareministeren indenfor kort tid, der opfordrer ham til at skaffe en større kvote, når ministrene mødes i oktober.

I sit brev peger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO på, at brislinge-bestanden i 2014 har udviklet sig mere positivt end, hvad man har givet indtryk af fra den biologiske rådgivning.

”Fiskeriet har været rigtig godt”, konstaterer han i brevet og nævner, at de danske brislingefiskere er fanget i en situation, hvor den fastsatte TAC er ude af trit med det faktiske fiskeri. Og i modsætning til andre fiskerier, så har Danmark ikke mulighed for at bytte sig til brisling hos andre EU-lande, da Danmark har en meget stor andel af TAC´en i EU.

De dansk fiskeriorganisationerna menar också att det borde vara möjligt med en flexibilitet vad det gäller kvoterna för skarpsill så att en viss del kan flyttas mellan olika år. Så är det för flera adnra fiskarter och Danmarks Fiskeriforening PO menar att det också borde vara så vad det gäller skarpsill.

Även svenska fiskare har skarpsillskvoter i Nordsjön och det vore lika bra för svenskarna med en ökning som för danskarna. Dessutom är det så att svenska fiskare med danskflaggade båtar har en stor andel av den danska skarpsillskvoten.  Det sistnämnda handlar om båtar som S 264 Astrid, E 532 Rockall, L 525 ThingholtS 456 Anne-Mie, S 144 Themis, S 205 Ceton, AS 464 Stella Nova och AS 202 Neptun.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!