Norska havsforskare vinner internationellt miljöpris

Forskarna Bjørnar Isaksen och Jostein Saltskår vid Havforskningsinstituttet i Norge (IMR) samt Kurt Hansen vid SINTEF Fiskeri och Havbruk är vinnarna av WWF:s International Smart Gear Competition 2014.

Priset ges för utveckling av en provtagningskanon som gör det möjligt att kontrollera fisken i en snörpvad (ringnot) innan fångsten tagits ombord. Således kan fiskare undvika oönskade arter eller fisk med fel storlek eller dålig kvalitet.

Utvecklingen av provtagningskanonen och provtagningstrålen har skett i samarbete med fiskerinäringen. Framtagandet av provtagningstrålen som är en del av projektet ”Miljø- og ressursvennlig notteknologi” har erhållit forskningsmedel från Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Provtagningstrål

Pilotförsök med provtagningsstrål för snörpvad i tanken ved SINTEF fiskeri og havbruk, Hirtshals. Minitrålen spänns ut med hjälp av ”kiter” monterade på över- och siddelar samt med hjälp av av blytyngder monterade på bottendelen. Minitrålen uppnådde en höjd och bredd på ca. 1,5 x 1,5 meter.

– De tre norska forskarna kommer med ett gediget bidrag för att göra världens fiske mer miljövänligt, säger Fredrik Myhre, fiskerirådgivare på WWF.

Det är första gången norrmän vinner detta internationella miljöpris. I början av december kommer de tre pristagarna att resa till USA för att mottaga utmärkelsen i Washington DC.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!