Bara det svenska räkfisket fortsätter

Något som är mycket märkligt. I Sverige finns 61 fiskebåtar med tillstånd att fiska nordhavsräka. De delar på en kvot på 1 439 ton i Nordsjön och Skagerak. I Danmark finns det 17 båtar som innehar rättigheter att fiska räka. Egentligen är det dock bara 11 båtar som behöver räknas då resterande båtar bara har fiskerättigheter på några kilo var.  Dessa 11 båtar delar på 4 475 ton. I Norge delar ett okänt antal båtar på en räkkvot som är dubbelt så stor som den danska. Ett 20-tal båtar fiskar det mesta av denna.

Många danska räkbåtar har enligt fiskat upp hela eller det mesta av sina egna fiskerättigheter. Några båtar har inte fiskat så mycket som de äger rättigheter till och då kan de hyra ut detta till andra båtar som vill fortsätta fiska trots att de inte har fiskerättigheter kvar. Men alla båtar kan inte fortsätta fiska.  I Norge har norska myndigheter stängt räkfisket i norska rännan och Skagerak.

Men i Sverige fortsätter räkfisket.

Det framstår som ytterst märkligt att det i det land som har minst räkkvot och flest båtar så fortsätter räkfisket obehindrat medan det i de två länder som har betydligt större räkkvoter och färre fiskebåtar inte är möjligt att fortsätta räkfisket i Skagerak och norska rännan full ut. Det är uppenbart att nånting inte stämmer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!