Stort inflöde av syrerikt saltvatten till Östersjön

Under december forsade omkring 200 kubikkilometer vatten in från Kattegatt. Och med det, fyra miljarder ton salt.

Östersjön

Enligt forskare vid Leibniz Institute for Baltic Sea Research Warnemünde, IOW, skedde det ett ovanligt stort inflöde av syrerikt saltvatten till Östersjön mellan 13 och 26 december, något som kan ge stora positiva effekter för Östersjöns ekosystem. Forskarna skriver i ett pressmeddelande:

Among all inflows which have been detected since the beginning of oceanographic measurements in 1880, its volume of 198 km³ makes it to the third largest inflow ever observed. In total, approximately 4 giga tons of salt were thus added to the Baltic Sea.

(…) As the inflowing water showed a very good oxygen saturation, the IOW scientists assume that the so called „dead zones“ in the Bornholm and Gotland Basin with zero oxygen and toxic hydrogen sulfide in the bottom regions will largely benefit from this inflow.

Örjan Bäck, oceanograf på SMHI (myndigheten skriver mer om inflöden till Östersjön här) säger i en intervju med SVT:s Sydnytt:

– Vi är övertygade om att det innebär mätbara förbättringar. Det kan vi få bekräftat när vårt mätfartyg som är ute just nu återkommer med nya data.

Han tillägger dock att sådana här inflöden behöver ske oftare än vad det gjort hittills för att Östersjövattnet ska få en långsiktig förbättring.

Anders Hellberg, ursprungligen publicerat på Supermiljöbloggen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Hellberg på Patreon!
Become a patron at Patreon!