Allt fler nordiska fiskebåtar i Västafrika

Nordiska fiskare både säljer båtar till Västafrika och fiskar därnere. De som fiskar därnere är främst svenska fiskare och fiskeriföretag som är verksamma i Västsahara, antingen med egna båtar flaggade i Belize eller Komorerna eller så sköter och/eller bemannar svenskarna båtar åt marockanska företag.  De båtar som ägs av marockanska företag är i de flest fall köpta från Norge, Sverige eller Danmark. Detta handlar om fiske med färskfisktrålare efter pelagisk fisk som exempelvis sardiner, sardineller och taggmakrill (hästmakrill). Jag har skrivit en lång rad inlägg om detta fiske ur en rad aspekter. Utöver de svenskägda och svenskskötta färskfisktrålarna i Västsahara finns det också nån enstaka norskägd.

Idag är det dessutom delvis svenska ägarintressen som dominerar fisket som bedrivs av fabrikstrålare i området. Det handlar om Magnus Roth som är delägare i Ocean Trawlers, Murmansk Trawl Fleet och Baltlanta.

Även i Mauretanien är allt fler nordiska färskfisktrålare aktiva. Där handlar det om mycket mindre båtar än i Västsahara och de allra flesta är köpta från Norge eller drivs fortfarande av norska företag. Enstaka båtar är köpta från annat håll som Sverige.

Det handlar i fallet med Mauretanien främst om mindre kustbåtar som fiskar med bas i hamnstaden Nouadibou. En sådan båt är tidigare norska Solnes på 124 bruttoton som nu heter Trifon och har S:t Kitts-flagg vilket sannolikt innebär att båten fortfarande har norska ägare.

Tidigare nordiska båtar i Mauretanien, flagg, namn, bruttoton, senaste namn i Norden, senaste land i Norden

Trifon, S.t Kitts, 124, Solnes, Norge
Taziazet 1, Mauretanien, 190, Sjannøy, Norge
Moya, Komorerna, 257, Kenya, Sverige
Buefjord 1, Norge, 234, Buefjord 1, Norge
Akchar, Mauretanien, 263, Atløybuen, Norge
Akchar II, Mauretanien, 201, Arnøystein, Norge

Akchar

Fiskebåten Herøyværing på 403 bruttoton ska enligt norska källor också segla med kamerunsk flagg som hjälpfartyg i området. Namnet ska numera vara Ocean Maria och har tidigare varit Frøybas. Det finns säkert fler före detta nordiska båtar i Mauretanien, men jag har inte lyckats identifiera dem.

I Sverige finns ett nybildat bolag med namnet Mauritania Fishing AB och fiskebåten Kenya (numera Moya) kom till Mauretanien under 2014. Mauritania Fishing AB var köparen av GG 149 Kenya när båten såldes av konkursboet för Fiskeri AB Kenya år 2014 så företaget är den troliga ägaren av båten i Mauretanien, sannolikt via dotterbolag i Komorerna. Speciellt med tank på att båten vid köpet omedelbart fick namnet Moya.

Mauritania Fishing AB verkar ägas av en Anders Östman och hör hemma på Gotland. Tidigare var en man vid namn Anders Östman SIDA-representant i olika västafrikanska länder. Det är inte klart om det rör sig om samma person.

En svensk som länge varit verksam i fiskerinäringen i Mauretanien är Conny Jacobsson. Han driver ett företag vid namn Atlantic Seafood Sarl. Atlantic Seafood uppger att samarbetar med MFM (Mauritania Fishmeal) som i sin tur uppger att de samarbetar med Conny Jacobsson (Atlantic Seafood) och Lasse Larsson (Bacre Trading). Det finns också en helt annan hemsida som tycks handla om ett företag med samma namn. Frågan är om det är samma företag eller om det är nåt lurt med den Jacobsson-anknutna sajten. Bacre Trading som företag verkar dock inte finnas längre även om de har en hemsida. Mycket tyder väl på att Jacobsson inte har med Mauritania Fishmeal att göra egentligen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Allt fler nordiska fiskebåtar i Västafrika”

Kommentarer är stängda.