Årets Skarpsill 2015 går till Vänerlöjrom

VänerlöjromKungsfenan och Svensk Fisks pris, Årets Skarpsill 2015, tilldelas i år ”Vänerlöjrom – kvalitetssäkrad rom från 16 vänerfiskare” för satsningen på ett hållbart fiske och en förstklassig produkt med hög och jämn kvalitet. Fisket bedrivs småskaligt och selektivt med nät så att bara de större fiskarna fångas. Beredningen sker på traditionellt sätt för att få fram en förstklassig produkt med full spårbarhet på varje burk. Man har också satsat på turism och matupplevelser och startat löjrommens dag i början av november varje år.

Priset som är på 25.000 kr kommer att delas ut i samband med Swedish Maritime Day på Svenska Mässan i Göteborg den 20 april.

Två vänerfiskebåtar i Rackeby

Två vänerfiskebåtar i Bärstaviken (Rackeby)

Huvuddelen av siklöjefisket i Vänern bedrivs från fiskeläget Spiken på Kållandsö, men en del bedrivs också från Bärstaviken i Rackeby utanför Lidköping, från Brommösund och Laxhall på Torsö samt från Sjötorp. I Vänern fiskas siklöja med gran.

Njord/Svensk Fisk

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!