Öckerö Båtvarv

Öckerö Båtvarv startades 1943 av Karl-Gustav Svenningsson från en känd båtbyggarsläkt. Fadern Karl Svenningsson som var från Marstrand byggde fiskebåtar på Björkö och brodern Oscar Svenningsson startade Knippla Skeppsvarv. Karl-Gustav Svenningsson började på J.W. Bergs varav på Hälsö år 1926 då han bara var 15 år gammal efter att hans far dött år 1924. 1933 började han istället att arbeta för sin bror Oscar Svenningson på Knippla, men redan två år senare tog han arbete vid Ernst D. Bergs varv (Berg & Johansson) i Hönö Klova. Där byggdes inga nya fiskebåtar utan det handlade ren reparations- och underhållsverksamhet.

Karl-Gustav Svenningsson ville dock bygga fiskebåtar så 1943 startade han ett eget varv på Öckerö. När han anlade varvet på Öckerö fanns där redan en varvsverksamhet som drevs av Ernst Backman. Det nya varvet anlades strax öster om Backmans slip. Den första fiskebåten som kom att byggas vid varvet blev en båt till Färöarna, VA 220 Vesterleid, beställd via Skandiaverken i Lysekil. Mellan 1945 och 1960 byggde varvet 11 fiskebåtar, de flesta för fiskelägen i Göteborgs skärgård. Mellan 1955 och 1960 syssalde varvet främst med reparationsarbeten och från 1960 enbart med reparationer. Under åren byggdes dessutom ett antal snipor. Från 1955 hyrde Öckerö båtvarv också Nimbus varv på norra sidan av Björnhuvudet. Där reparerades mindre båtar. Verksamheten där avvecklades dock efter några år.

1953 började sonen Sune Svenningsson att arbeta på Öckerö båtvarv. Han började arbeta med båtinredningssnickerier. Inredningssnickerier kom vid sidan av reparationer och ombyggnader att bli Öckerö båtvarvs specialitet och det dominerade troligen verksamheten från 1970-talet och framåt. Såväl skolfartyg av trä, fiskebåtar som fritidsbåtar gjorde varvet inredningar till. Vid mitten av 1980-talet togs varvets fartygsbädd bort och idag används det området av Ö-varvet som underhåller stora fiskebåtar. 1981 börkjade även Sune son Göran Svenningsson att arbeta på varvet och åren 1995-2077 arbetade också dottern Ann-Charlotte Svenningsson där. 2005 flyttade Öckerö Båtvarv till nya lokaler vid Björnhuvudet. Det gamla området och lokalerna där övertogs av Ö-varvet.

Öckerö Båtvarv

Öckerö Båtvarv. Bild: Bertil Quirin

Öckerö Båtvarv AB har idag 7 anställda och i styrelsen sitter Sune Svenningsson och hans barn Göran Svenningsson och Ann-Charlotte Albinsson. Företaget är återförsäljare för flera företag som tillverkar utrustning för båtar samt underhåller och förvarar båtar. De bygger också mindre båtar på beställning.

Fiskebåtar byggda vid Öckerö båtvarv.

Källor:
Fiskebåtarna & Varven, 2002
Fiskebåtarna & Varven Skeppsbyggarna, 2009

Ett svar på “Öckerö Båtvarv”

Kommentarer är stängda.