Björkö varv

Björkö varv & sliperi anlades av Richard Martinsson och  Ludvig Larsson i början av 1900-talet. Smeden Richard Martinsson var från Stockevik och flyttade 1899 till Björkö tillsammans med sin fru. Först öppnade han en smedja, men efter några år öppnade han Björkö varv & båtbyggeri med slip och mekaniska verkstad i Skarvik på Björkö tillsammans  med Ludvig Larsson.

1914 sålde Ludvig Larsson sin andel till Karl Svenningsson, far till grundaren av Öckerö båtvarv, Karl-Gustaf Svenningsson och grundaren av Knippla varv, Oscar Svenningsson. Karl Svenningsson hade tidigare drivit och arbetat på Kvarnholmens varv i Marstrand och arbetat på Fridhems varv i Lysekil och var van vid byggen av större fiskebåtar. Varvet började därför bygga fiskebåtar. Två större fiskebåtar och två lite mindre hann byggas under Svenningssons tid på varvet som dessvärre blev kort, han dog redan 1924. 1918-1919 byggde varvet 16 så kallade kännejullar till vadfisket. Oscar Svenningsson började på varvet som 14-åring och forsatte arbeta där till 1932 då han flyttade till Knippla och grundade ett nytt varv där. Under Svenningssons tid på varvet anställdes motormontören Malcolm Einar. Han startade 1945 en egen mekaniska verkstad ihop med Rune Pettersson, Björkö Mekaniska Verkstad. Också den i Skarvik.

martinssons_bjorkoMartinsson blev 1924 ensam ägare till varvet som nu fick namnet Martinssons slip & mekanisk verkstad. Verksamheten inriktades på sliptagningar, dvs underhåll och reparationer samt mekaniska arbeten. 1944 dog Richard Martinsson i en olycka och varvet övertogs ett år senare av J.W. Bergs på Hälsö. Ett år drevs varvet av Osvald Martinsson, son till Richard Martinsson. Under åren 1946-54 byggdes sju fiskebåtsskrov (inte sex som det anges på de flesta ställen) på varvet. De färdigutrustades dock vid Bergs anläggningar på Hälsö. Oscar Svenningsson anställdes av Bergs för att leda verksamheten på Björkö. 1954 slutade Oscar Svenningsson och blev istället fartygskontrollant av fiskefartyg i trä vid Göteborgs- och Bohusläns Havsfiskeförening. Walter Berg blev nu chef för verksamheten.

Efter 1954 byggdes inga mer fiskebåtar på Björkö och varvet inriktades på reparationer och underhåll av fiskebåtar och andra båtar. Dessutom tillverkades utrustning till fiskebåtar som byggdes på Bergs varv på Hälsö, exempelvis alla däckshus av aluminium. På 1970-talet lades varvet på Björkö ner i samband med att Bergs på Hälsö också lades ner. Alla byggnader revs på 1980-talet och området används idag för vinterförvaring av fritidsbåtar.

Fiskebåtar byggda på Björkö varv.

Andra källor:
Fiskebåtarna & Varven, 2002
Fiskebåtarna & Varven Skeppsbyggarna, 2009
Hembygdsboken Bohus-Björkö, 1984

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Björkö varv”

  1. Pingback: J.W. Bergs | Njord

Kommentarer är stängda.