BRP Rederi

BRP Rederi AB i Önnered i västra Göteborg grundades på ett sätt 1907, på ett annat sätt 1921 och på ett sätt 1996 när det nuvarande aktiebolaget bildades. Från början en fiskeriverksamhet med GG 213 Brage intill 1911 och därefter GG 476 Edith som ägdes till 1948. Grundare var Johan Peterson tillsammans med sina bröder. Ingen av dessa fiskebåtar kan jag hitta i böckerna om Fiskebåtarna & Varven eller på Fiskebåtar.se. Utgår från att de därmed var byggda i annat land än Sverige.

Familjen Petersson hade därefter en rad fiskebåtar som användes som fraktbåtar och inte var inregistrerade för fiske, Simson, Vera och Villy I. Inte heller någon av dessa verkar finnas med i de nämnda böckerna eller på sajter om fiskebåtar. Om Villy II var ett fiskebåtsbygge eller inte är oklart. Örnen som köptes 1984 var helt klart inget fiskebåtsbygge..

1921 slutade företaget med fiske och gick över till transportverksamhet. Joel Peterson, son till Johan Peterson tog över verksamheten 1935. 1968 tog hans söner Jan Peterson och Lennart Peterson över. Den sistnämnde lämnade företaget 1994 och 2002 lämnade Jan Peterson över till sina 4 söner, Gunnar Peterson, Bertil Peterson, Magnus Peterson och Mattias Peterson.

Fox Sunrise

Fox Sunrise

Idag driver familjen fortfarande företaget som förvandlats till en mindre koncern där BRP Holding AB är moderbolag. Koncernen har strax över 30 anställda I styrelsen för moderbolaget sitter Jan Peterson och tre söner, Mattias Peterson, Bertil Peterson och Gunnar Peterson. Företaget äger idag två tankfartyg. Kontoret ligger fortfarande i Önnered.

Se också Svensson-bloggen där detta inlägg publicerade i en lite annorlunda form år 2013.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!