Åsa Romson till Göteborg: Ger regeringens syn på havs- och vattenmiljön

Klimat- och miljöminister Åsa Romson är huvudtalare vid årets Havs- och vattenforum i Göteborg den 26-27 maj.

Hon kommer att prata på temat ”Målen, makten och miljonerna”.

– Jag tror att alla besökare är nyfikna på att höra mer om regeringens ambitioner för den svenska havs- och vattenmiljön. Vi är väldigt glada över att Åsa Romson har möjlighet att delta, säger Pia Ahnlund, projektledare för konferensen.

Havs- och vattenforum arrangeras för tredje året i rad. I fjol lockade konferensen 426 deltagare från hela Sverige och i år väntas siffran bli ännu högre. Även i år finns Britt-Marie Mattsson, prisbelönt journalist och författare, på plats för att ställa frågor till både Åsa Romson och Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger.

– Britt-Marie Mattsson leder också en debatt om hur vi ska få ett hållbart fiske med bland andra representanter för Världsnaturfonden, yrkesfisket, kustkommunerna i Bohuslän och Sportfiskarna i panelen. Det blir säkert en spännande diskussion, inte minst efter all debatt om räkfisket, säger Pia Ahnlund.

– På konferensen offentliggörs också vinnaren av vattenpriset ”Sjöstjärnan”, det är första gången som priset delas ut.

Konferensen arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, och målet är att skapa en mötesplats för alla i Sverige som jobbar med, för eller tack vare levande hav, sjöar och vattendrag. Under de två dagarna får besökarna en återspegling av vad som hänt sedan sist: Vad hände exempelvis med den nationella strategin för vattenkraft, hur användes pengarna i olika miljöprojekt och har yrkesfisket reglerats i fler skyddade områden?

Andra spännande programpunkter är de 20 så kallade ”djupdykningarna”. I dessa diskussionsgrupper berättar HaV:s experter om aktuella uppdrag och frågeställningar för myndigheten. Här är några exempel:

Vad är meningen med den svenska havsplaneringen? Vilka ska vara med och hur ska det gå till? Var kommer kommunerna in i arbetet?

Spårbarhet av fisk – för konsumenten och för fiskbestånden. Snart får vi ett system som visar var och när fisken i butiken är fångad, om den är odlad eller vild och kanske även vilka redskap som användes.

Hur ska ett levande jordbruk samsas med en god vattenkvalitet? Är det möjligt att nå EU:s krav på en god vattenmiljö och samtidigt behålla ett konkurrenskraftigt jordbruk?

Hav möter vind. HaV inbjuder till dialog med vindkraftsföreträdare för att höra hur de ser på våra krav och vilka lösningar de själva har för att exempelvis skydda tumlare.

Modern teknik för små avlopp. Kan nya kartverktyg hjälpa miljöinspektörerna att bedöma riskerna med påverkan från små avlopp?

Det blir också 30 mini-föreläsningar om spännande projekt, samarbeten och ny forskning, något vi kallar ”knytkonferenser”. I år handlar de bland annat om hur DNA-teknik kan revolutionera miljöövervakningen, om vilka effekter den stora skogsbranden i Västmanland hade på vattnet, om hur vi blir av med spökgarn i havet och om hur man kan restaurera en å och rädda kvar hotade fiskarter. Representanter från Oskarshamns kommun berättar om hur saneringen av tusen ton tungmetaller i hamnbotten ska gå till.

Havs-och vattenforum hålls på Eriksberg i Göteborg den 26 – 27 maj.

Njord/HaV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!