En levande och en död ö

Idag åkte jag båt ut till Donsö, åt lunch där och gick omkring lite. Tog lite kort på några mindre fiskebåtar som faktiskt låg i hamn, däribland två Fiskebäckare, GG 208 Ganthi och GG 210 Vera C. Dessutom GG 230 Wilma från Vrångö samt donsöbåtarna GG 9 Monsun, GG 33 Bonita och GG 1226 Clippfjord. Anledningen till att jag åkte ut på Donsö var att jag är allergisk mot spirea och en del annat. Kan inte promenera eller ta cykelturer i stan. Men behöver motionera. Tänkte att det kunde vara bättre ut i skärgårn. Det var det faktiskt. Fungerade till och med att promena från Donsö till Styrsö-Tången och sen tillbaks till Bratten.

Noterade under besöket på Donsö och Styrsö att Donsö är en levande ö. Verksamheter överallt. Kontor, verkstäder med mera. Båtar uppställda här och där, fritidsbåtar och yrkesbåtar om vartannat. Lunchrestauranger fulla med hantverkare av olika slag, kontorsnissar och barnfamiljer. De flesta jag mötte på ön förutom precis vid färjan var antingen arbetsklädda eller skolelever. Noterade också att golfbilar håller på att slå ut lastmoppar som fordon på såväl Donsö som Styrsö.

Styrsö är dock en död ö. Väldigt dåligt med folkliv och öde hamnar, visserligen med många fritidsbåtar, men inget liv, inget folk. Inga kontor, inga verkstäder, inga hantverkare. Inga lunchrestauranger, däremot lyxiga restauranger och fik. Nästan alla jag mötte var sommarklädda sommargäster och turister. En död ö. Livlös. En sovstad för Göteborg. Skulle jag välja mellan de två vore valet lätt. Donsö vore självklart för mig trots att jag vet att det finns en viss konservatism och religiösa inskränkthet på ön. Men det var levande där Styrsö var dött.

Men nu lite bilder. I detta inlägg bilder på hur golfbilarna tar över, tagna vid lunchtid utanför Islagret, kontoren för Tärntank (gammalt och slitet, men så finns nog egentligen huvudkontoret i Danmark numera), Furetanks flotta kontorsbyggnad samt kontoret för AB Clipperton och Kristine Fiskeri AB. Bilderna på båtarna kommer i två separata inlägg. Lite dåligt med tid gjorde att jag inte tog några bilder på Styrsö. Det får bli en annan gång.

donso11april_34donso11april_33donso11april_32donso11april_31donso11april_37donso11april_36donso11april_35

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “En levande och en död ö”

Kommentarer är stängda.