Berg & Johansson

Slip och mekanisk verkstad som anlades på Hönö år 1925. Grundare var Ernst D. Berg, bror till J.W. Berg som drev varv på Hälsö och någon Johansson. Ernst Berg hade tidigare arbetat på Knippla varv 1910-12 på ett varv i Smögen 1912—13, på Skandiaverken i Lysekil 1914 och på broderns varv på  Hälsö 1915—25. Firman Berg & Johansson Slip, Varv & Mek Verkstad blev Berg & Johansson AB år 1944.

Berg & Johansson AB byggde inga fiskebåtsskrov, men slututrustade fiskebåtar efter att de byggts på andra varv, tillverkade vinschar och trummor samt annan utrustning. Viktigaste delen av verksamheten var dock underhåll och reparationer. De förmedlade också fiskebåtsaffärer och ägde periodvis fiskebåtar som de hyrde ut till fiskare.

1947 hade företaget 20 anställda och samarbetade troligen med Backmans slip på Öckerö (idag Ö-varvet). Företaget och dess slip köptes av allt att döma någon gång innan mitten av 1990-talet upp av Ö-varvet AB på Öckerö och idag är det en del av Ö-varvets verksamhet. Slipen finns kvar men används inte och på platsen tillverkas delar och utrustning som sen används på Ö-varvets anläggning på Öckerö för montage på båtar etc.

Hönö Klova

Hönö Klova, Ö-varvets anläggning (Bergs slip) till höger i bild.

Fiskebåtar som troligen färdigställdes på Berg & Johansson, namn, år, hemmahamn, köpare

GG 309 Gullmarn, 1933, Fotö, August Carlsson och Anders Andersson (Båtsvik) (byggd i Skredsvik)
LL 767 Västerland, 1948, Åstol, Werner, Wolmar och Henry Johansson (Wernhamn) samt Torsten Olsson (byggd på Hällevikstrands varv)
GG 324 Thalona, 1949, Hönö Klova, Georg, Stig, Gösta och Gunnar Johansson (byggd på Hällevikstrands varv)
LL 537 Gullskär, 1950, Dyrön, Karl-Erik, Harald och Hans Karlsson samt Edvard och Sören Olsson (byggd på Hällevikstrands varv)
GG 886 Boren, 1951, Hönö Röd, Olof, Stig och Sven-Åke Leonardsson (byggd på Hällevikstrands varv)
GG 479 Ryvingen, 1955, Hönö Röd, Helge Carlsson (byggd på Hälleviksstrands varv)
GG 402 Britta, 1956, Hönö Röd, Gustav Karlsson (byggd på Hälleviksstrands varv)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!