På Rörö och Öckerö

Igår, tisdag, var jag ute på Rörö för att besöka mamma. Jag brukar vara därute en gång i månaden ungefär. Gårdagens besök var dock lite annorlunda än annars. För det började med att jag träffade Anders Ryberg, Björn Ryberg och Kristian Johansson (Astrid Fiske) ombord på de två förstnämndas båt S 144 Themis (Themis Fiskeri) som låg på Ö-varvet på Öckerö. Tidigare har denna trålare bl.a. haft namnen GG 144 Themis och GG 912 Sunnanö. Vi pratade om Rörö, kvoter, tobisfiske och hur danskarna ser på det faktum att svenskar köper in sig i danskt fiske. Alla sakerna tänker jag återkomma till.

En klart godkänd fiskebåt om än inte lika flott som stora Astrid. Det handlar ju också om lite olika storlek och olika generationer på båt. Men Themis har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta då det var den fiskebåt jag oftast var ombord på som barn. Detta då jag ofta var med Knut Sjögren som arbetade på Themis.

Min egen pappa var ju sällan hemma då han var sjöman med undantag av ett par år då han arbetade på GG 515 Althea. Den andra Althea partrålade med GG 315 Elise.

Faktum är att Knut Sjögren arbetade på Themis (i lite olika upplagor) hela sitt verksamma liv, vilket bör handla om 50 år eller mer. Även hans son Kent Sjögren som jag växte upp med arbetade på Themis i många år.

När jag var på Rörö tog jag några bilder på Rörö sett från färjeläget. Det är Långholmen, Sörikring och delar av hamnen. Noterade också att båtar anlända på löpande band till gästhamnen, sannolikt inför midsommarfirandet på Rörö som är mycket populärt och kräver att en anländer i tid för att få en båtplats i hamnen. BIlder på Themis och andra båtar på Ö-varvet publicerar jag senare liksom bilder på en del av de små fiskebåtar som fanns i hamn på Rörö.

roro1_150616_3roro1_150616_2roro1_150616_1roro1_150616_6roro1_150616_5roro1_150616_4

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”På Rörö och Öckerö”

Kommentarer är stängda.