I världen är det 30% av fiskbestånden som fiskas för hårt, dvs är överfiskade. 60% fiskas ekologiskt hållbart och utnyttjas maximalt medan 10% av fiskbestånden kan fiskas hårdare. Det är sanningen om överfisket i världen. Det är alltså inte som Birgitte Lesanner från Greenpeace påstått i dansk radio, att 80% av fisken i nordiska farvatten är överfiskad.
I Europa är situationen ungefär detsamma som i hela världen, men läget i medelhavet är mer problematiskt än i Norden. I nordiska farvatten fiskas de allra flesta fiskebestånd långsiktigt hållbart och överfisket är i praktiken obefintligt. Ett undantag kan dock vara makrill, vilket bero på att Island, Färöarna och Grönland inte bryr sig om den vetenskapliga rådgivningen.
Vissa fiskarter befinner sig dock sen länge i ett besvärligt läge beståndsmässigt som exempelvis torsk i Kattegatt, Skagerak och Nordsjön. Men beståndet är växande och kvoterna kommer att höjas. När det gäller torsken i Östersjön så är problemet inte överfiske, de kvoter som finns fiskas inte upp. Problemet är istället dålig kvalitet som sannolikt i huvudsak beror på miljöstörningar och sälar.
Andra fiskarter där bestånden är problematiska är ål (där det bara finns ett mycket begränsat fiske på Sydkusten i Sverige) och vitling. Men rent generellt är påståendena om överfiske från Greenpeace helt enkelt felaktiga.
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om Greenpeace, Brigitte Lesanner, Överfiske, Fiskbestånd, Nordsjön, Skagerak, Kattegatt, Östersjön, Danmark, Sverige, Norden, Makrill, Torsk, Ål, Fiske
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.