HB Grandis nya fiskebåt Vikingur levererad

Víkingur AK-100 som är identisk den i maj mottagna Venus NS-150 har levererats till HB Grandi i Akranes på Island. De två nya pelagiska båtarna ersätter Lundey som har lagts upp och är till salu, Faxi och Ingunn som har sålts till Västmannaöarna och företaget Vuinnlustödin samt den äldre snörpvadsbåten Víkingur som såldes till skrotning förra året.

Vikingur AK-100

Vikingur AK-100 Bild: HB Grandi

De två två nya pelagiska trålarna/snörpvadsbåtarna har byggts på Celiktrans Deniz Insaat varvet i Turkiet efter ritningar från Sawicon, Samma varv bygger också tre nya demersala häcktrålare för HB Grandi.

Víkingur och Venus är nästan 81 meter meter långa och på 3 671 bruttoton. Var och en har en Wärtsilä 9I32 huvudmotor på 4500kW. De nya båtarna har kapacitet för cirka 3000 ton fisk i 12 RSW tankar. Víkingur förväntas börja fiska i början av 2016.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!