Isländska båtar tagna för illegalt fiske

Den norska kustbevakningen tog på mindre än en vecka tre isländska trålare för illegalt fiske av kolja i norsk ekonomisk zon. Den sista som togs var Therney RE 101. Isländska trålare har bara tillåtelse att fånga kolja som bifångst vid torskfiske och får inte bedriva riktat fiske på kolja. Men det är var de gjort. Therney hade fiskat kolja på Fugløybanken i flera dagar då den norska kustbevakningen uppbringade båten och började föra den till Tromsö.

Therney

Therney. Bild: HB Grandi

Det hela löste dock under färden mot land så att båten kunde fortsätta fiska. Rederiet som äger Therney, HB Grandi, fick 850 000 norska kronor i böter och skepparen på båten fick 35 000 kronor. En bankgaranti för beloppet togs fram och resan till fastlandet kunde avbrytas. Båten kunde därefter återgå till fiske som förhoppningsvis då handlar om torskfiske.

Tidigare har också de isländska båtarna Kelifaberg och Manaberg gripits för olagligt koljefiske och fått böter. Kleifaberg som totalt fick 380 000 norska kronor i böter ägs av företaget Brim medan Manaberg ägs av Rammi. Den norska kustbevakningen har i Fiskeribladet Fiskaren uppgett att de isländska båtarna med flit tycks ha sökt sig till områden med bra fiske på kolja.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!