Greenpeace vill förbjuda trålfiske i Arktis

Fiskebåtar som förser matbutiker med fisk använder skadliga bottentrålar i hittills orörda delar av Arktis. Det menar Greenpeace att en undersökning som de gjort visar.

Trålare till havs

Trålare till havs. Bild:Greenpeace

Med hjälp av satellitdata och undersökningar till havs kan Greenpeace visa att allt fler trålare fiskar i den norra delen av Barents hav, som är ett ekologiskt viktigt område i behov av skydd enligt forskare. I området som ligger runt ögruppen Svalbard (Spetsbergen) som förvaltas av Norge finns känsliga arter som isbjörn, grönlandsval och ishaj.

– Många kända varumärken och restauranger i Sverige och runtom i världen köper oavsiktligt torsk från detta känsliga område. Vi uppmanar dem att kräva av sina leverantörer att ingen fisk ska fångas i den norra delen av Barents hav, säger Frida Bengtsson, ansvarig för havsmiljöfrågor på Greenpeace i Sverige i ett pressmeddelande.

Bottentrålning är enligt Greenpeace en destruktiv fiskemetod som de menar redan har förstört nästan hälften av Norges kallvattenkoraller. Åtminstone 70 procent av den torsk som säljs i dagligvaruhandeln runtom i världen kommer från Barents hav. Greenpeace menar att alla företag som köper torsk från Barents hav löper risken att produktionskedjan svärtas av arktisk förstörelse. Det är helt klart och välbelagt att bottentrålning har en negativ effekt på många bottnar. Men Greenpeace har en tendens att överdriva problemen då det samtidigt är välkänt att bottentrålning på sandbottnar har ingen ellr helt marginell påverkan på livet på där.

Greenpeace uppmanar fiskeriföretag att sluta fiska i den norra delen av Barents hav och vattnen runt Svalbard och har i sin rapport upp ett större företag som fiskar i området. De företag de tar upp i sin rapport är norska Havfisk ASA, ryska Karat Group/Ocean Trawlers samt de företag som är medlemmar i den ryska organisationen The Fishing Industry Union of the North (FIUN). Havfisk ASA ägs av Kjell Inge Røkke som också äger fiskbearbetnings- och försäljningsföretaget Norway Seafoods AS. Ägare av Karat Group är ryssen Vitalij Orlov och svensken Magnus Roth. Andra beabretningsföretag som nämns är danska Espersen AS, Icelandic Group och Young’s Seafood.

Fiskhandlare uppmanas av Greenepace att sluta köpa fisk från leverantörer som ägnar sig åt destruktivt fiske i det aktuella havsområdet. Greenpeace uppmanar också den norska regeringen att skapa ett skyddat havsområde i området.

– Norge är stolta över sitt miljöarbete, men de gör ingenting för att förhindra ett miljöbrott som är på väg att äga rum på deras hemmaplan. Den norska regeringen måste lägga lika mycket kraft på att skydda den här delen av Barents hav som den lägger på att skydda regnskog i andra länder, säger Frida Bengtsson. – Klimatförändringarna gör att isen smälter och det öppnar helt nya områden i Arktis. Vissa företag ser det som en affärsmöjlighet, men vi ser det som en möjlighet att dra en gräns och skydda känslig natur innan det är för sent, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!