Spökbåtar och skrotbåtar

Det finns ett antal större svenska båtar som tidigare fiskat pelagiskt men idag saknar fiskerättigheter och inte fiskar alls. Flera av dessa båtar ägs av Torönland HB som förutom sina två aktiva fiskebåtar GG 204 Tor-ön och GG 207 Torland också äger GG 318 Dyning (311 bruttoton), GG 361 Santos (402) och GG 286 Glitt (tidigare Glittvåg, 489 bruttoton). Dyning och Glittvåg ligger vid kaj i Fiskebäck och är alltså flytande skrot.

Santos är däremot en spökbåt då den faktiskt inte verkar finnas i sinnevärlden. Enda möjligheten är väl om den ligger på Ängholmen invid Rönnäng på Tjörn eller i nån undanskymd bohuslänsk fjord om den nu överhuvudtaget existerar i den fysiska sinnevärlden. En del båtar finns ju kvar i skeppsregistret även efter att de skrotats på grund av inteckningar, lån och annat.

GG 361 Santos

Den aktuella GG 361 Santos har i alla fall en gång i tiden funnits i verkligheten. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

I Fiskebäck ligger dessutom ytterligare ett par båtar som inte används till aktivt fiske, en är GG 663 Crona på 211 bruttoton. Det är den tidigare GG 683 Rön. Ägare till GG 663 Crona är Fiskeri AB Ginneton. Den sista större skrotbåten i Fiskebäck är HF 32 Alpha på 966 bruttoton som ägs av Zandic AB (familjen Kjellberg) som tidigare ägnat sig åt fiske i Västafrika.

Även i räkfisket finns det också en del större skrotbåtar som ligger och dräller. Det handlar om båtar som det finns räkfisketillstånd knutna till men som i praktiken inte används till aktivt fiske. En slags kvotbåtar med andra ord. På Fotö ligger LL 578 Svanvik ägd av Sandefjord Fiske AB, 221 bruttoton) och GG 980 Danafjord (ägs av Fiskeri AB Ingun, 135 bt). I Kungshamn ligger LL 1248 Saibon (343 bruttoton) som ägs av Jonas Klingander. Det har funnits fler, men de har sålts under 2015.

I Önnered ligger dessutom en danskflaggad trålare still, S 206 Ahlma West på 182 bruttoton. Det är en kvotbåt som finns till för att äga danska fiskerättigheter. Den ägs av Ahlma Fiskeri AB som dessutom har en aktiv båt i det svenska fisket, GG 206 Ahlma.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!