Veckans båt – SIN 50 Laguna

SIN 50 Laguna byggdes 1966 i Rosslau DDR (VEB Rosslauer Werft) som GG 204 Tor-ön med familjen Ahlström som ägare. Det var då en likadan båt som GG 429 Rimfors, GG 205 Ganthi, GG 504 Orion, GG 934 Monsun och GG 190 Silverfjord som var färdiga samma år. Dessa båtar var på mellan 170 och 174 bruttoton med en längd på 33,6 meter. Rimfors heter idag S 158 Saron.

GG 204 Tor-ön I Lerwick

GG 204 Tor-ön I Lerwick. GG 205 och GG 229 Bristol innanför. Bild: Shetland Museum

GG 204 Tor-ön såldes 1980 och blev istället GG 202 Nimber för att 1987 säljas igen. Därefter har båten haft namnet SIN 50 Laguna. Båten är ombyggd flera gånger under årens lopp. 2012 var båten på 269 bruttoton då den såldes av Fiskefartyget Laguna af Skillinge AB till Bo Söderberg i Skillinge AB och Viks Hamnsätter AB, bägge i Skillinge med hälften var. Viks Hamnsätter AB sålde omedelbart sin del till Fiskefartyget Courage af Skillinge AB. 2014 sålde Bo Söderberg i Skillinge AB sina 50% till Bröderberg AB.

SIN 50 Laguna

SIN 50 Laguna. Bild: Peter Kjellsson

Idag står Fiskefartyget Courage af Skillinge AB och Bröderberg AB som ägare av båten som är på 269 bruttoton och är 33 meter lång. Så längre har båten inte blivit sen 1966. Bägge ägarföretagen har samma familj som ägare. Johnny Söderberg och Peter Söderberg sitter i styrelsen för Fiskefartyget Courage af Skillinge AB medan Johnny Söderberg, Peter Söderberg och Mattias Söderberg sitter i styrelsen för Bröderberg AB. De tre är bröder och söner till Bo Söderberg. De äger även Skillinge Efficiently AB, Olymp AB och Söderberg Offshore AB.

SIN 50 Laguna

SIN 50 Laguna och ett antal mindre fiskbåtar i Simrishamn 2014

Fiskefartyget Courage af Skillinge AB äger ytterligare en fiskebåt, SIN 602 Courage. Tillsammans är de två båtarna bland de största innehavarna av fiskerättigheter för sill i Östersjön.

En sak som är märkligt med SIN 50 Laguna och systerbåten SIN 602 Courage är att de är medlemmar i Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) och inte i nån svensk organisation.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!