Makrillen återigen MSC-märkt

Efter en lång kamp återtar idag makrillfisket i Nordostatlanten sitt MSC-certifikat för hållbart och välskött fiske. Redan 2012, då alla MSC-certifierade makrillfisken fick sina certifikat indragna, gick flera länder samman för en gemensam granskning under namnet Makrillindustriernas norra hållbarhetsallians, MINSA.

Makrill

Makrill

– Denna certifiering innebär ett verkligt banbrytande partnerskap och visar tydligt de nordeuropeiska fiskarnas engagemang för ansvarsfull och långsiktig förvaltning. Vi är fast beslutna att fortsätta arbeta långsiktigt, säger Bengt Gunnarsson MSC-koordinator på Swedish Pelagic Federation i ett pressmeddelande från MSC. 

Många av fartygen i dagens certifiering har varit MSC-certifierade tidigare. Samtliga certifikat blev indragna i mars 2012. Orsaken var bland annat fångster över de vetenskapliga råden. De länder som fiskade över vetenskapliga kvoter var Island, Färöarna och Grönland som självsvåldigt bestämde egna kvoter utan att komma överens med andra. Ett stort antal aktörer från de länder som tidigare haft MSC-märkning för makrillfisket har under de senaste fyra åren arbetat för att hitta en lösning på konflikten, numera känd som ”makrillkriget”.

– Den här certifieringen visar vad som kan uppnås när fiskare och deras regeringar arbetar tillsammans över internationella gränser för att skydda fiskbestånd. Det återstår fortfarande mycket jobb, men vi är hoppfulla och tror att de olika parterna kommer att arbeta tillsammans även i framtiden, säger Minna Epps som är programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen i pressmeddelandet från MSC.

MINSA består av över 700 makrillfiskefartyg. Det är allt från små kustfartyg till stora oceantrålare. De kommer från Sverige, Norge, Skottland, England, Nordirland, Nederländerna, Danmark, Tyskland, Frankrike, Irland och Litauen. Ingen makrill fiskad av båtar från Färöarna, Island och Grönland ingår i MSC-märkningen. Att de inte är med innebär samtidigt att de tre länderna även i fortsättningen kan fiska makrill utöver vetenskapligt rekommenderade kvoter. Ett sådant förhållande är inte rimligt och borde väl egentligen innebär att inget makrillfiske blir MSC-märkt. Det är ju också det som var orsaken till att märkningen suspenderades. Enligt min mening är det därför mycket märkligt att den kommer tillbaks.

Certifieringen välkomnas enligt MSC av handeln. Flera stora marknadsaktörer har enligt dem länge väntat på att återse miljömärkt makrill, då den är en mångsidig och populär fisk med stora hälsofördelar. Efterfrågan på MSC-märkt makrill är stor på den svenska marknaden.

– Många aktörer har uttryckt att de vill ha MSC-certifierad makrill för att kunna uppnå deras hållbarhetsmål. Snart kommer butiker kunna erbjuda hållbara makrillprodukter igen och konsumenterna kan återigen äta makrill med gott samvete, säger Sofia Nordlund marknadsansvarig för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen i pressmeddelandet.

Det är också lite på samma sätt med makrillen som med räkan i Skagerak. Även om det bestämts större totala kvoter än den vetenskapligt rekommenderade så har det inte varit någon egentlig fara för bestånden. Hela spelt kring MSC-märkningen blir därmed lite grann av ett spel för gallerierna mer än något som har verklig betydelse för fisket och fiskbestånden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!