Ö-varvet 100 år – intressant och trevligt

Igår eftermiddag var jag på Ö-varvet för att se på varvet och träffa folk i samband med varvets 100-årsjubileum. Marinens utbildningsfartyg, det mycket vackra segelfartyget Falken, låg på plats vid varvet och där fanns också en mängd fiskebåtar som de underhöll och nån enstaka som de byggt. Faktiskt låg där också två träbåtar som underhölls, helt upplyfta på landbacken. VG 29 Christina och LL 425 Vikefjord.

Ö-varvet_100_år-maj2016_ - 34 (1)

På slipen låg NC 330 Kristin som sålts då ägarna köpte en ny båt, den nuvarande SO 734 Aine som för närvarande ligger i Skagen.

Ö-varvet_100_år-maj2016_ - 3 (1)De nuvarande ägarna av SO 734 Aine har beställt en ny båt från Karstensens Skibsværft i Skagen. Aine är på 798 bruttoton vilket är 200 ton mer än nuvarande NC 330 Kristin.

Andra fiskebåtar på varvet var GG 764 Astrid, GG 500 Vingaskär, nya eller blivande Lipton (tidigare danska HM 431 Mechalan) med galge från Tove Holm, GG 173 Vingafjord, GG 181 Västerland, VG 117 Kungsvik och GG 449 Bergö

En stor mängd besökare var på plats, sannolikt ett par hundra under dagens gång. Representanter från varvets kunder som marinen, färjebolag och många aktiva fiskare såväl före detta fiskare och andra. Träffade bland annat Leif Johansson (Astrid), Antonsson som en gång i tiden hade Santos och Mats Johansson som äger Vingaskär, Vidare träffade jag Gunnar Utbult som en gång var delägare i GG 346 Renland och idag driver Gunnar Utbults Fiskekonsult samt författarna till böckerna om fiskebåtar och varv, Lennart Bornmalm och Krister Bång.

Fiskebåtarna och varven, skeppsbyggarnaDe sistnämnda har just precis kommit ut med en fjärde bok som svenska fiskebåtar, den andra om de svenska träbåtsvarven, Fiskebåtarna och varven, skeppsbyggarna. Jag fick den stora äran att få en sådan till skänks då Ö-varvet beslutat köpa upp ett antal böcker för att författarna skulle kunna ge dem till intresserade. Boken som verkar mycket intressant är skriven tillsammans med Christine Fredriksen.

De ska också komma ut med en annan bok detta år, en bok om Ö-varvet och dess 100-åriga historia. En annan bok som också lär vara på gång är en bok om Leif Johansspn på Astrid. Det blir i så fall den andra boken om en Rörö-bo. Den förste som fick en bok skriven om sig var Anders Olsson, Utter-Anners.

Varvet bjöd på tipspromenad, båtturer med en ribbåt, barnaktiviteter och god mat. Skaldjur förstås, men också grillade hamburgare, kaffe med tårta och en hel del annat. Det var välkomnade och allo besökare kände sig säkert omhändertagna. Varvsägarna, familjen Backman, gick synbarligen omkring och mös.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Ö-varvet 100 år – intressant och trevligt”

Kommentarer är stängda.