Ovilliga, oseriösa, orealistiska och fattiga kommunalpolitiker

Har på ett antal tillställningar träffat ett antal tjänstemän och politiker från ett antal kustkommuner. Bland annat från Tjörn och Öckerö. Har diskuterat frågan om var de stora fiskebåtarna ska ligga när de inte längre får ligga i Frihamnen i centrala Göteborg. Politikerna i Göteborg har ju på fullmäktigemöten varit mycket kallsinniga till att erbjuda lösningar för de stora pelagiska fiskebåtarna. Att muddra Fiskebäck har de varit klart ovilliga till i den rödgröna majoriteten. Det är dyrt och det finns miljöproblem. Nån andra lösningar har de inte heller funderat på även om en del tjänstemän gjort det. Kort sagt är politikerna i Göteborg både ovilliga och oseriösa när det gäller fisket.

På Tjörn kan politikerna mycket väl tänka sig att bygga en hamn för att de stora pelagiska båtarna ska komma till. Man för att göra det kräver de att fiskeriföretagen själva lägger en slant plus att de landar på Tjörn istället för i Skagen. Lägga en slant själv kan säkert många pelagiska fiskeriföretag och yrkesfiskare tänka sig men att de skulle landa på Tjörn istället för i Skagen är helt orealistiskt. Det kommer inte att hända. Så på Tjörn är politiker och tjänstemän kanske villige men oseriösa och orealistiska.

I Öckerö kommunen verkar det finnas en vilja till att bygga ut hamnen på Björnhuvudet. Men av allt att döma saknas det pengar. Inte ens med en slant från de pelagiska fiskeriföretagen och yrkesfiskarna kan de få ihop finansieringen. Villiga, seriösa och realistiska, men utan medel. Så kan vi beskriva läget på Öckerö.

Den enda kommun (förlåt det är en stad) som har tillräckligt med pengar är Göteborg och de är negativt inställda till det storskaliga pelagiska fisket även om Fiskebäck i Göteborg är centrum för detta fiske. De är ovilliga att göra något för detta fiske och dessa fiskare. Tjörn ställer oseriösa och orealistiska krav. Öckerö har inte råd.

De som hamnar i kläm är bl.a. små verkstadsföretag som brukar underhålla båtarna i svenska hamnar. För får båtarna ingen svensk hamn att ligga flyttar de till Skagen och allt underhåll flyttar med dem. Det är dåligt för småverkstäder som Mekia på Fotö och Önnereds Svets i Fiskebäck, dåligt för Ö-varvet, dåligt för Gotenius och dåligt för Tjörnvarvet för att nämna några av de som kan komma att förlora på politikernas ovilja och oförmåga, på politikernas bristande seriositet och realism. Dessutom är det också dåligt för det småskaliga demersala fisket för lägger verkstäderna ner finns ingen som kan underhålla deras båtar heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!