Veckans båt – SIN 59 Kungsö

SIN 59 Kungsö är den skånebåt som fiskar mest torsk i Östersjön. Endast 4 båtar fiskade 2015 mer torsk än Kungsö. Av dem är en från den svenska västkusten (VG 95 Stjärnvik, Träslövsläge i Halland) och en är registrerad med Saltö som hemmahamn men har ägaren i Bua i Halland (KA 250 Almy West). Mest fiskade dock KR 58 Arcona.

Ägare av Kungsö är sedan år 2009 Morgan Broberg och hemmahamn är Simrishamn. I samband med svensk fiskeripolitik och torksfsketopp i Östersjön framträdde Morgan Broberg flitigt i skånsk media. Det är den enda båt som inte är från Västkusten som är medlem i Havs- och Kustfiskarnas PO, HKPO (även Almy West är medlem i HKPO, men ägs ju av västkustfiskare).

Kungsö är byggd 1989 i Nederländerna vid varvet Bulsma & Zonen i Wartena och utrustad i Skillinge i Sverige. Det är en trålare som är inriktad på torskfiske. Om det svenska regelsystemet tillät det så skulle de säkert också fiska sill under vissa perioder och år. Men det är inte möjligt med det byråkratiska, detaljerade och besvärliga svenska regelverket. Kungsö är 22 meter lång med ett bruttotonnage på 141 ton och en motor på 551 kW.

SIN 59 Kungsö

SIN 59 Kungsö

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!