Nytt forskningsfartyg invigt

Under högtidliga former invigdes Stockholms universitets nya forskningsfartyg R/V Electra af Askö den 5:e oktober. Det topputrustade fartyget ska ge forskare från många olika discipliner en bättre bild av Östersjön. Detta enligt havet.nu och Östersjöcentrum.

Electra är 24 meter lång och fullproppad med högteknologisk utrustning och byggd vid med Baltic Workboats i Estland. Byggandet av fartyget har finansierats genom ett bidrag från Familjen Erling Perssons stiftelse på 30 miljoner kronor. Familjen Persson är ägare av HM-koncernen.

Det nya forskningsfartyget ersätter det över fyrtio år gamla forskningsfartyget Aurelia, och forskarna beskriver det som att gå från stenåldern till framtiden. ”En stor fördel är att vi ser allting direkt på våra skärmar”, säger Christoph Humborg, vetenskaplig ledare vid Östersjöcentrum till Havet.nu.  ”Förut körde vi i blindo och såg våra resultat först när vi kom tillbaka. Nu är det som att kunna se under vatten. Vi kan till exempel se exakt var det är mest klorofyll, ett tecken på algblomning, se var språngskiktet befinner sig eller var syre tar slut, och ta prover just där.”

Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding och Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum, var även de entusiastiska över det nya forskningsfartyget:

– Electra kommer att både fullfölja och förnya traditionen från pionjärernas Asköera genom att samla forskare från många ämnen och olika perpektiv för att få en samlad helhetsförståelse av Östersjön, sade hon. Därefter ringde hon i skeppsklockan och förklarade fartyget invigt!

– Det har varit en lång process med fartygets byggnation så nu känns det helt fantastiskt att Electra faktiskt är invigt, sade Tina Elfwing, föreståndare för Östersjöcentrum. Det arbete som vår fartygsgrupp, bestående av olika experter och våra egna anställda, har bidragit med sedan planeringsstart har varit helt avgörande för att vi nu ska kunna stå här och fira idag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!