Strejk på gång i det isländska fisket

På Island är det så att de flest som arbetar på de större fiskebåtarna och även många som arbetar på mindre båtar är anställda. Ägarna av båtarna är mera investerare och redare än fiskare. De anställda är organiserade i traditionella fackföreningar för arbetare och fiskeriföretagens ägare i en arbetsgivarorganisation. På samma sätt fungerar det i norskt, danskt och färöiskt fiske. I Sverige är det på annat sätt.

Traditionen på västkusten i Sverige är att en fiskebåt ägs av flera av de anställda ombord, inkomsterna från verksamheten delas lika efter att kostnader för båt och redskap dragits av osv. Det har dock alltid funnits också anställda ombord på svenska fiskebåtar. Förhållandena inom svenskt västkustfiske är på grund av traditionell inkomstdelning och många delägare mycket mer jämlikt mellan olika kategorier av personer ombord på båtarna. Graden av jämlikhet, inkomstdelning och liknande varierar dock mellan olika fiskeriföretag och båtar. Dessa förhållanden gäller i allmänhet även svenskägda fiskebåtar flaggade i annat land, troligen med undantag av de fall där de främst har icke-svenskar anställda, exempelvis Nordic som har isländsk flagg och fiskar i Västsahara och E 532 Rockall i Danmark.

En strejk inom svenskt fiske är och på svenska fiskebåtar är mycket osannolikt. I de andra nordiska länderna är det mer sannolikt med strejker, framförallt i Norge och På island där avstånden mellan ägarna av fiskebåtarna och de aktiva yrkesfiskarna är större än på andra håll. Det är därför inte helt förvånande att fiskarnas fackföreningar på Island nu varslat om strejk från den 11 november:

Several Icelandic fishing unions have agreed to strike indefinitely beginning on Nov. 11 if an agreement is not reached with a processors and vessel owners association.

The Fishermen’s Union of Iceland made the announcement after a recent vote and 90% of its members in agreement with the decision to strike against Samtök Fyrirtækja í Sjávarútvegi (SFS), according to the Icelandic news site MBL.is.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!