Veckans båt – SD 137 Mira

SD 137 Mira eller Mira II som den egentligen heter är en 11 meter lång burfiskebåt av plats som byggdes 1999. Motorn är på 167 kW. Hemmahamn i Fjällbacka. Båten fiskar kräftor med bur och hummer med tinor samt ägnar sig åt så kallad upplevelseturism. Det senare innebär att båten tar ut betalande passagerare på kräft- och hummerfiske. Turbåtsfiske helt enkelt, men oftast under lite mer fantasifulla namn som exempelvis hummersafari.

SD 137 Mira

Ägare av SD 137 Mira är Väderö Fisk KB som i sin tur ägs av Ingemar Granqvist. Företaget/båten är delägare/medlem i PR-företaget Njord Norra Bohuslän som sysslar med att marknadsföra och göra reklam för närproducerade och ekologiskt producerade produkter i Norra Bohuslän.

SD 137 Mira

Ingemar Granqvist är också aktiv som styrelsemedlem i flera ekonomiska föreningar och bolag vid sidan av sitt eget företag, däribland Njord Norra Bohuslän som jag redan nämnt, Västkustfisk SVC AB, Tanum Turist och Hälsan i Fjällbacka AB. Det sista är en gymanläggning som drivs av hans fru, Susanne Hadenius Granqvist. Dessutom är han engagerad i Svenska Havskräftakademin.

SD 137 MiraIngemar Granqvist driver också en verksamhet med förvaring och transport av levande kräftor:

I en liten oansenlig lokal i Fjällbacka finns ovanligt högteknologisk processutrustning. Här har Ingemar Granqvist och hans två kollegor lagt grunden till sitt småskaliga fiske. De fiskar havskräftor i bur som sedan förvaras i en saltvattenbassäng. Där får kräftorna slappna av och avgiftas för att sedan transporteras till lyxkrogar, i levande tillstånd.

– Med hjälp av forskare har vi tagit blodprover på kräftor när de kommer direkt från sjön och i trånga lådor i vår bassäng. Det visade sig att de är stressade i fångstburarna, men mår bra i våra lådor som liknar deras naturliga livsmiljö: grävda gångar nere i lerbottnen, berättar Ingemar Granqvist.

[…]

Eftersom affärsidén bygger på att leverera levande kräftor är vattenreningen livsviktig, bokstavligt talat. Bara en handfull fiskare på hela västkusten kan leverera levande kräfta, och bara Kvalitetskräftan, som företaget heter, har en saltvattenbassäng med avancerad vattenrening. Däremot säljs färsk kräfta i var och varannan fiskaffär.

Kvalitetskräftan heter idag Fjällbackakräftor HB och ägs av Väderöfisk KB, Karl Kahlman och Ove Leanderssson. Karl Kahlman äger också fiskebåten SD 84 Sötten medan Ove Leandersson äger SD 481 Jenny.

Väderö Fisk KB äger också ett par mindre fiskebåtar, SD 139 Tampen som är 7 meter lång och SD 425 Emma som är närmare 8 meter lång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!