Miljövänligaste fisken att äta – sill

Sill är sannolikt den mest miljö- och klimatvänliga fisken vi kan äta. Dessutom hör den till de nyttigaste fiskarterna då det är en fet fisk med mycket omega-3, vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av. Det finns också antioxidanter i sill som försvinner om fisken ersätts med fiskoljekapslar. Hel sill innehåller dessutom en mängd olika proteiner och vitaminer.

Sill

Sill fiskas med miljövänliga fiskemetoder, snörpvad (ringnot) eller flyttrål (pelagisk trål). Det är ett fiske som inte ger några bottenskador och som har små bifångster. Snörpvad och flyttrål är miljövänligare än fiske med garn och krokredskap.

Sillfiske är också mycket klimatvänligt så energiåtgången per kilo fånga fisk är låg. Detta beror på att båtarna som fångar sill är stora eller till och med mycket stora. Bara annan fisk fångad med samma redskap och samma stora båtar är lika klimatvänlig. Småskaligt fiske med bottentrål är betydligt mer energikrävande.

Det finns dock en del problem med svenska sillfiske. Sillen från Östersjön får inte säljas som livsmedel utanför Sverige och Finland inom EU. Detta på grund av påstått höga halter av miljögifter. På grund av det är sillen eller strömmingen som den kallas längre norrut på östkusten också svårsåld i Sverige. Sanningen är att sillen i södra Östersjön inte längre har halter av miljögifter som ligger över de gränsvärden som finns. Den borde kunna säljas som livsmedel och vi i Sverige borde redan nu äta mer sill, oavsett var den är fiskad.

Det är inte rimligt att fisk som kan användas som mat istället används till fiskmjöl på grund av antikverade och felaktiga regler och uppmaningar från myndigheter. Sillen från södra Östersjön är okej att äta idag och det borde folk få reda på. Det skulle också vara bar för fisket. Att sälja sill till konsumtion ger mer betalt än att sälja sill till fiskmjölsindustrin. Det skulle ge större inkomster till fiskare på den svenska öst- och sydkusten.

Vi borde äta mer sill och nog skulle det vara bra med sill-sushi. Sill är bättre än odlad lax.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!