Bättre betalt för yrkesfiskarna

Genom det nya förvaltningssystemet av fisket på bottenlevande arter (demersalt fiske) så har yrkesfiskarna möjlighet att planera när de ska fiska. Förr fick de gå ut oavsett väder för att kunna fiska upp sin veckoranson. Nu kan de planera fisket långsiktigt. Bara gå ut vid bra väder, fiska det som lönar sig mest och som passar för det väder och den årstid som råder.

Nordhavsräka

Uppenbarligen har detta lett till att yrkesfiskarna nu verkar få mer betalt för sina fångster. Priserna på kräftor och räkor har exempelvis stigit på fiskauktionen i Göteborg. Enligt en artikel i GP finns det en viss brist på räkor och kräftor i förhållande till efterfrågan. Det är naturligt att priserna stiger då. Vilket ger mer betalt för de enskilda yrkesfiskarna. Vilket naturligtvis är bra. Om det är en situation som kommer att bestå är dock lite oklart.

För räkorna finns dock ytterligare en sak som kan medföra fortsatt höga priser. Kvoten har sänkts kraftigt sen förra året vilket lett till att många räktrålare har mycket lite räka att fiska. För dem är det då bättre att skjuta upp fisket på räka till sommaren då räkfisket är mer lönsamt på grund av högre efterfrågan. Med det nya förvaltningssystemet är det möjligt att göra så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!