Stör funnen i Lysekils hamn

En stör har hittats i Lysekils hamn. Troligtvis handlar det om europeisk stör som länge betraktats som utrotad i Sverige. Senast en europeisk stör sågs i svenska vatten var 1991 då en fångades vid Kummelbank. Längden är omkring en meter. Enligt Susanna Eriksson på Kristinebergs forskningscenter var den lite över en meter.

Tyskland har planterat ut europeisk stör för att försöka få tillbaka fisken i sina floder och vid sina kuster. Sannolikt är den döda stören en sådan utplanterad stör. Det kan rentav handla om den stör som den danska båten S 45 Sønderstrand fångade i söndags. Den var 120 centimeter lång och återutsattes efter att den tagits ur trålen. Om det är samma stör så överlevde den uppenbarligen inte att bli fångad, upptagen och återutsatt.

Europeisk stör

Europeisk stör

Det enda kända vilda levande bestånd av europeisk stör som existerar står att finna i floden Garonne i södra Frankrike.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!