Största svenskägda fiskebåtarna 2017

De största svenska fiskebåtarna har jag redan skrivit om. Men det finns många fler fiskebåtar som är svenskägda än de med svensk flagg. Och de är ofta större än de som har svensk flagg. Svenskägda fiskebåtar som är bland de största i respektive land finns i Litauen, Tyskland, Danmark, Finland och Marocko.

De allra största båtarna ägs av den svenske affärsmannen Magnus Roth som troligen bor i Hong Kong via företaget Baltlanta UAB  i Litauen. Ägare av Astrid Fiskeri A/S är Astrid Fiske AB som ägs av familjen Johansson på Rörö som också äger Astrid Pelagic AB som äger en av Sveriges största fiskebåtar. Gifico ApS och Fiskeri AB Ginneton ägs av familjen Claesson i Fiskebäck, Båt GG 330 Carmona AB av familjen Gustafsson på Dyrön,  Zandic Management och Trading AB av familjen Kjellberg i Fiskebäck och slutligen Ägs Bryngeld Fiskeri AB av familjen Bryngeld i Fiskebäck. Familjen Bryngeld äger också Finlands största fiskebåt.

Alla båtar på listan ägnar sig åt pelagiskt fiske. Detta fiske bedrivs i bland annat Östersjön, Skagerak, Nordsjön, Nordatlanten, Norska havet och i vissa fall utanför Mauretaniens och Marockos kuster sam troligen även i namibiska farvatten i Sydatlanten.

Simonas Daukantas och systerbåten Ieva Simonaityte

Simonas Daukantas och systerbåten Ieva Simonaityte lastar över till Frio Antwerp. Bild: Baltlanta

Största svenskägda fiskebåtarna 2017 efter tonnage, namn, bruttoton, ägare, flaggland

KL 870 Ieva Simonaityte, 7 765, Baltlanta UAB, Litauen
KL 872 Simonas Daukantas, 7 765, Baltlanta UAB, Litauen
Archimedes (Kovas), 5 979, Baltlanta UAB, Komorerna
S 264 Astrid, 2 352, Astrid Fiskeri A/S, Danmark
E 532 Rockall, 1 461, Astrid Fiskeri A/S, Danmark
GG 203 Ginneton, 1 424, Fiskeri AB Ginneton, Sverige
S 205 Ceton, 1 337, Gifico ApS, Danmark
GG 505 Polar, 1 211, Bryngeld Fiskeri AB, Sverige
GG 330 Carmona, 1 023, Båt GG 330 Carmona AB, Sverige
Nordic, 966, Zandic Management och Trading AB, Marocko

Nordic

Nordic

Förutom svenska yrkesfiskare och fiskeriföretag är det främst norska, isländska, danska och nederländska fiskeriföretag som äger båtar i andra länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!