Veckans båt – TG 12 Rönnskär 1

TG 12 Rönnskär 1 är en av de sista träfiskebåtarna som byggdes på ett svenskt varv. Den byggdes 1983 på Hälleviksstrand varv på Orust, ett av de få fortfarande existerande gamla bohuslänska träbåtsvarven. Båten är något så ovanligt som en träfiskebåt byggd som häcktrålare.

Som nybyggd var båten 63 bruttoton, 18 meter lång och med en Scania diesel på 420 hk (310 kW). Den hette VG 25 Almy West och hade Båtfjorden (Bua) som hemmahamn. Ägare var Torkelsson HB med bröderna Henry och Ingemar Torkelsson samt Ingemars son Henrik Torkelsson.  Henrik Torkelsson är fortfarande aktiv i fisket och har idag en av Sveriges större torsktrålare, KA 250 Almy West, vi bolaget Almy West AB.

VG 25 Almy West

VG 25 Almy West som nybyggd

Såldes 1987 till Martin Rosén i Hamburgsund där båten blev SD 69 Novi. 1991 såld igen, nu till Bjarne Olsson och Richard Toresson och fick namnet LL 367 Expo.

1996 såld till Ulf Lundahl och Stefan Lundahl i Trelleborg varvid den fick nuvarande namn och nummer, TG 12 Rönnskär 1. Bröderna lät omedelbart bygga om och modernisera båten. Idag är den på 86 bruttoton men fortfarande 18 meter lång och med originalmotorn. Ägare är fortfarande av Ulf Lundahl genom bolaget AB Lundahl & Lundahl. TG 12 Rönnskär 1 är en av de svenska båtar som landar mest torsk. Fisket är helt inriktat på torsk och bedrivs med bottentrål i Östersjön.

Bilder på hur TG 12 Rönnskär 1 sett ut senare finns på Fiskerforum.dk

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

4 svar på “Veckans båt – TG 12 Rönnskär 1”

    1. Du menar det är den sista träbåten byggd på ett svenska träbåtsvarv och det har du ju ha helt rätt i. Den har jag missat. Ändrar genast.

      1. 1987 byggdes även ”laxfiskebåten” STINA på Väggavarvet / Om jag inte har helt fel så byggdes ”Christina” som Nya Zeland på Nogersunds båtvarv. Efter denna avslutade man varvsverksamheten med att bygga en c:a 35 fots garnbåt till en Blekingefiskare.

        1. Christina byggde som SD 150 Zeeland för Björn Eriksson i Seläter i Bohuslän med leverans i januari 1988 (planerad leverans december 1987). Det var den sista träbåten som byggdes i Nogersund enligt boken Fiskebåtarna och varven. Den döptes vi leveransen om till New Zeeland. 1985 levererades SG 52 Stjärna från samma varv. 1987 byggdes mycket riktigt också SG 396 Stina på Väggavarvet till familjen Mattisson I Nogersund.

Kommentarer är stängda.