Veckans båt – HG 104 Shamrock

HG 104 Shamrock är en liten fiskebåt som är baserad i samhället Viken söder om Höganäs. Byggd i Danmark 1965 och av trä är båten nästan 10 meter lång med en motor på 34 kW. Bruttotonnaget är nästan 5 ton.

HG 104 Shamrock i Vikens hamn

HG 104 Shamrock i Vikens hamn

Båten ägs av bröderna Niklas och Johan Jönsson som använde den till garnfiske av sill, torsk och kvabbso (sjurygg, stenbit) i Öresund.De är de enda yrkesfiskarna i Viken. Fångsten säljs och landas i allmänhet i Danmark. De köpte båten år 2010 och har haft två båtar tidigare med samma namn. Den första skaffade de 1998. Bröderna fiskar också eller har fiskat ål med ryssjor. Om de nu fortfarande gör det. På västkusten är ju ålfiske förbjudet, men jag antar att Öresund inte räknas till västkusten. Bröderna Jönsson har också problem med sälar och danska trålare som tjuvfiskar i Öresund och påpekar att regelverket ofta är bisarrt:

De båda bröderna, Niklas och Johan Jönsson, har fiskat tillsammans i tolv år. De är två av norra Skånes totalt femton yrkesfiskare som finns kvar och fiskar torsk och kvabbso – den kvinnliga stenbitsfisken – med garn.

– Vi är nog den sista generationen yrkesfiskare. Fiskeriverket vill ju inte ha något svenskt fiske kvar verkar det som. Kvoterna minskar och reglerna blir krångligare och krångligare, säger Johan Jönsson.

Han syftar på den omfattande rapporteringen som de måste göra till Fiskeriverket. Ett samtal när de lämnar hamnen och ett innan de går i land. Är fångsten över 300 kilo måste de ringa två timmar innan de går i land.

– Reglerna är egentligen utformade för de större trålarna ute till havs. Det är ju löjligt att vi som ligger så nära ska behöva guppa två timmar innan vi får gå i land. Jag tycker att småfiskare kunde haft ett mindre regelverk att förhålla sig till – den fångsten vi gör på en hel vinter fångar en liten trålare på en hel dag, säger Johan Jönsson.

De två bröderna äger också två andra båtar, HG 79 Hild som också är av trä och byggd i Danmark 1964 samt HG 94. HG 79 Hild är ungefär lika stor som HG 104 Shamrock medan HG 94 är mindre.

Fina bilder på HG 104 Shamrock finns här.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Det finns 33 fiskebåtar i norra Skåne och cirka 20 registrerade yrkesfiskare i HG-distriktet vilket i verkligheten betyder att det finns fler. Uppgiften om 15 i citatet är med andra ord inte helt riktig.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!