Jan Ohlsson på Fisheco ute och cyklar om tonfisk

I Norge fiskas det tonfisk. Landet har på prov en kvot på 52 ton. Fisket är sanktionerat av forskare och sker i enlighet med alla lagar och regler som finns. Det utgör ingen som helst risk för tonfisken eller för att tonfisken återigen ska hamna nära utrotningens rand. Ändå skriver Jan Ohlsson följande dumheter i tidningen Fisheco:

Dessa 29 giganter vägde någonstans runt sex ton tillsammans. I norsk press hyllas fångsten men frågan är om den inte snarare är tragiskt. Tonfiskbeståndet har ökat men som vanligt, när syltburken är full ska det alltid nallas…

Drömmen om ett starkt bestånd som räcker till både sportfiske och yrkesfiske i svenska, danska och norska vatten är fortfarande långt borta och nu vet vi att i alla fall sex ton tonfisk inte kommer att simma vidare, föröka sig och bli fler…

Resonemanget saknar helt grund. Atlantisk blåfenad tonfisk är inte utrotningshotad och det mycket begränsade norska fisket ändrar inte på det. Jan Ohlsson är tyvärr lika okunnig som många andra sportfiskare och skriver helt enkelt saker utan fog och utan underbyggnad.

Han påstår också att det fortfarande är lovligt att fiska tonfisk i Norge, men så är det inte. För några år sen fick Norge en provkvot på tonfisk. Innan dess fanns inget riktat fiske på tonfiske i landet sen tonfisken försvann på 1960-talet. Bifångst av tonfisk har det varit landningsskyldighet för sen landningskyldighet infördes i Norge och sen två år tillbaka gäller landningsskyldighet även i Sverige.

Intressant med den blåfenade tonfisken som fångats i Norge är att den härstammar från tre olika lekbestånd. 2016 fångades 200 blåfenade tonfiskar i Norge, av dessa var 95% från det bestånd som leker i Medelhavet, 2-3% från lekområdet i Mexikanska gulfen och resten från ett lekområde som forskarna inte känner till. Att det finns ytterligare ett lekområde utöver de två kända innebär att situationen för den atlantiska blåfenade tonfisken sannolikt är bättre än vad forskarna trott. Trots detta skriver alltså Jan Ohlsson i Fisheco en massa känslomässigt nonsens.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!