En dansk bankdirektör går vilse i fiskedebatten

En dansk före detta bankdirektör vid namn Jørn Astrup Hansen begriper helt klart inte så mycket om fiske. Ändå har han skrivit en debattartikel i Berlingske Business där han hävdar att fisket är en sådan bransch där det finns klara stordriftsfördelar. Men det är inte sant. Astrup Hansen har gått vilse i det danska fisket.

Det Astrup Hansen inte förstått är att fisket består av två delar. En del där det finns stordriftsfördelar, det pelagiska fisket på industrifisk, makrill och sill och en del där del där det inte finns några stordriftsfördelar, det demersala fisket på bottenlevande fiks vilket också inkluderar det kustnära småskaliga fisket. Så Astrup Jensen har bara rätt om vi uteslutet hälften av det danska fisket (det demersala fisket utgör värdemässigt ungefär hälften av fisket).

I det pelagiska fisket har en stor kvot- och kapitalkoncentration ägt rum och det då det finns klara stordriftsfördelar i det fisket. 16 yrkesfiskare/familjer/företag kontrollerar större delen av det pelagiska fisket. Flertalet av dess fick från början ingen tilldelning av fiskerättigheter (kvoter) utan har köpt dessa. Det handlar inte om att de köpt av sig själva eller att de genom bokföringsmässiga manipulationer ökat värdet på sina fiskerättigheter som Astrup påstår.

En del av de som sålt fiskerättigheter har investerat dem i industriverksamheter, exempelvis familjen Espersen med företaget Skagerak Group. Andra har helt lämnat fisket medan några få har börjat med annat fiske och några fiskar med egen båt men inhyrda fiskerättigheter. De som lämnat fisket helt har ofta gjort det på grund av hög ålder.

Slutligen har Astrup Hansen ett förslag. Han vill att yrkesfiskarna ska betala en viss avgift till staten. Så fungerar det i den danska oljeindustrin och så fungerar det exempelvis också i den svenska gruvnäringen. Det ser jag som ett helt rimligt förslag förutsatt att avgiften är på en sådan nivå att den inte äventyrar fiskeriföretagens överlevnad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!