Veckans båt – SIN 19 Arcona

SIN 19 Arcona är en 8 meter lång träbåt byggd på Nogersunds båtvarv i Sverige 1975. Utrustad med en motor på 55 kW används den för garn och krokfiske på torsk samt garnfiske efter rödspätta och skrubba. 2016 landade 6 ton torsk och  2 ton rödspätta. Bruttotonnaget är på ungefär 5 ton. Ägare av båten är Per Rosberg och Leif Rische som också har företaget Branteviks Fisk AB.

SIN 19 Arcona

SIN 19 Arcona i Simrishamn. Bild: Hemmahamnen

Företaget bedriver fiskhandel med fiskaffär i Brantevik och fiske med SIN 19 Arcona. Hemmahamnen är Brantevik och det är också namnet på ett projekt som drivs av Rische och Rosberg ihop med Marint Centrum i Simrishamn. Rische och Rosberg är deltidsfiskare då de också har andra jobb.

Brantevik på Österlen är främst känt för att orten i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade en jättestor segelfartygsflotta. Som fiskeläge är Brantevik ett av de yngre i Österlen och södra Skåne då det uppstod först i början på 1800-talet. Idag är orten dock framförallt en fashionabel semesterort.

Nogersunds båtvarv ligger i Nogersund på Listerlandet i Blekinge och det var också där båten till en början hörde hemma. Mellan 2002 och 2014 hette båten SG 44 Lister med Hörvik som hemmahamn och innan dess SG 75 Svalan från i alla fall 1995 med Nogersund som hemmahamn. Vad den hette från början känner jag inte till, men det kan ju ha varit SG 75 Svalan. 2014 köptes båten av Per Rosberg som rustade upp den och anslöt sig till projektet hemmahamnen.

SIN 19 Arcona

SIN 19 Arcona. Bild: Hemmahamnen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!