Stor tjuvfiskehärva avslöjad

En omfattande härva av tjuvfiske har rullats upp i Småland. Nio personer har häktats för grovt häleri och grovt brott mot fiskerilagen för olagligt fiske i insjöar.

Kräftor och gös har fiskats illegalt och sålts vidare för hundratusentals kronor, bland annat på Göteborgs Fiskauktion. Det olagliga fisket har bedrivits nattetid i flera sjöar i södra Småland, Blekinge och norra Skåne. De misstänkta har haft sin bas i två fastigheter utanför Ryd i södra Småland. Mängder med utrustning, däribland gummibåtar, som använts i vad som framstår som storskaligt fiske har beslagtagits.

Rättegången är av så stor omfattning att den kan behöva hållas på annan plats än Växjö:

Utredningen beskrivs som komplicerad med så många frihetsberövande. Och det finns risk för att en kommande rättegång måste hållas utanför Växjö. Detta i en tingsrätt som har större kapacitet.

– Tingsrätten här i Växjö undersöker möjligheten om de kan härbärgera en sådan här stor rättegång med nio personer som sitter häktade. Med dem följer häktesvakter och försvarare som ska vara på plats samtidigt. Det är 30-40 personer som behöver hanteras i en rättegångssal.

Åklagare Saramaria Johansson i Växjö säger till Ekot att förhoppningen är att få klart ett åtal där sammanlagt tio personer nu misstänks till den 10 oktober. Men polisen utesluter inte att härvan kan svälla ytterligare.

– Min erfarenhet från alla sådana här utredningar när vi jobbar med så många inblandande är att man absolut inte kan utesluta att fler personer kommer att frihetsberövas, avslutar Loeffel.

Majoriteten av de nu misstänkta personerna nekar till brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!