Veckans båt – KN 11 Capri

KN 11 Capri av Vägga som är båtens fulla namn är en av få svenska fiskebåtar för vilken en kvinna står som registrerad ägare eller huvudredare. Gunilla Holmström heter hon.

KN 11 Capri har sin hemmahamn i Vägga vid Karlshamn men har Trensum som registrerad hemort. Båten är nästan 13 meter lång och 20 bruttoton, är byggd 1959 i Karlshamn (troligen på Väggavarvet) av trä som KR 7 Ölandssand för Curt Ohlssoni Källahamn på Öland. Bytte motor 1968 och togs 1990 över av Bo Olsson. Motorn är idag på 99 kW.

2004 köptes den till Vägga av Bror Esperi och blev KN 11 Capri af Vägga. Den köptes som ersättning för hans äldre båt som brann upp samma år. Han sålde båten till Gunilla Holmström år 2010. Båten används säkert enbart för deltidsfiske.

Fisket bedrivs med krok eller garn och är inriktat på torsk och kanske också på abborre, gädda och skrubba (flundra). 2016 landades 2,7 ton torsk. Vem som bedriver fisket är lite svårt att få reda på, dvs om det är Gunilla Holmström, hennes man Kent Johansson eller kanske till och med Bror Esperi. Samtliga nämnda personer har uppnått pensionsålder.

Fiskhamnen i Vägga byggdes 1949 och 1955 byggdes en ny slip där. Väggavarvet anlades vid samma tidpunkt invid Fiskhamnens egen slip.

1987 byggdes den sista fiskebåten på Väggavarvet och 1993 det sista nybygget av annan typ. Vägga-Varvet AB som bolag finns fortfarande. Numera drivs en slip i Vägga av en förening som renoverade den år 2013.

En bild på båten tycks existera på internet. Den är bland annat publicerad på Marinetraffic.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!