Veckans båt – KR 191 Mindy

KR 191 Mindy är en ståltrålare på 72 bruttoton och med en längd på lite mer än 19 meter. Motorn är på 279 bruttoton. Byggd 1985 på Olssons Stålbåtar i Edsvalla för familjen Ölund (Öhlund) i Bönhamn som HND 19 Mindy. Som nybyggd var båten på 67 bruttoton, lite mer än 18 meter lång och med en motor på 279 kW. Båten byggdes om och förlängdes något år 2005.

Ägarna av båten tycks bland ha fiskat torsk i de södra delarna av Östersjön såväl som sill (strömming) i Bottenhavet och siklöja i Bottenviken. Torskfisket tycks ha varit det viktigaste för 2001 flyttades båten till Kårehamn på Öland med samma ägare, Mikael Ölund. Båten fick då nytt nummer och blev KR 191 Mindy med Kårehamn på Öland östkust som hemmahamn.

Även Mikael Ölund med familj tycks ha flyttat till Öland för Mikael Ölund bor numera i Köpingsvik. 2013 grundade han Mikael Öhlunds Fiske AB som övertog båten. Mikael Ölund r också styrelsesuppleant i Östersjöfiskarnas ek.för.

Idag används KR 191 Mindy enbart till torskfiske men eventuellt fiskar Mikael Ölund också siklöja på båtar i Norrland som ägs av andra. Om det nu är samme Mikael Ölund. 2016 landade KR 191 Mindy 331 ton torsk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!