Fiskarfientligt program på Östersjöfiske 2020

En stor del av de talare som ska framträda på Östersjöfiske 2020 i Simrishamn den kommande veckan är personer som pläderar för att totalt slå ut fisket i Östersjön. Framförallt de som talar under fredagen. Detta genom att de vill förbjuda all bottentrålning och allt trålfiske på torsk. Detta trots att det skulle innebär dödsstöten för nästan allt östersjöbaserat fiske utan att rädda kustfisket eller torskbestånden. Vilket forskarna naturligtvis vet.

Forskarna är alltså helt medvetet beredda att offra fisket och yrkesfiskarna i Östersjön utan att kunna rädda torsken. För ett bottentrålsförbud leder inte till att torsken räddas. Om torsken är liten och har dålig status kan det bero på födobrist (vilket kan ge tiaminbrist, ett känt problem i Östersjön). Att i det läget se till att det blir mer torsk är ju knappast en väg framåt. Om orsakerna till födobristen är syrebrist, varmare hav eller nåt annat är det ingen som vet. Kanske borde alla vänta tills vi vet innan drastiska åtgärder som troligen inte hjälper föreslås.

Bara en mindre punkt på programmet handlar om det verkliga problemet för kustfisket med passiva redskap. Den stora mängden sälar.

På torsdagen talar dock ett antal fiskare om intressanta projekt i det lilla. Lokal försäljning för att öka värdet, restaurangverksamhet som en del av fisket osv. Projekt som dock i det stora hela inte kan rädda fisket utan bara skapa överlevnadsmöjligheter för ett mindre antal kustfiskare. Intressant är det trots allt ändå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,