Vänerns röda guld firas i Spikens fiskehamn

Vänerns röda guld – löjrommen, uppmärksammas med en egen dag för femte gången i ordningen i år. Genom Löjrommens dag som äger rum den 12 november mellan klockan 11 och 16 synliggörs löjromsfisket i Vänern och det hantverk som ligger bakom delikatessen.

Vänerlöjrom

Med utgångspunkt i Spikens fiskehamn fiskas, förädlas och levereras det varje år tiotals ton med löjrom. Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period mellan 17 oktober och 17 december. Totalt är det omkring 15 båtar som ägnar sig åt siklöjefiske i Vänern. När fiskebåtarna kommer in i hamnen och skakar siklöjan ur näten ska den snabbt tas om hand. Då finns arbetslaget på plats redo att börja klämma ur rommen ur fisken. Det är omkring 20-30 personer som jobbar heltid under dessa månader med löjromsfisket i Spikens fiskehamn. De sitter i bodarna och klämmer ur löjrommen ur fisken för att sedan skölja den, hänga den på tork under ett par dagar och avslutningsvis salta, paketera och frysa rommen för att sedan leverera denna delikatess ut i landet.

– Under löjrommens dag får allmänheten möjlighet att se detta hantverk på nära håll eftersom vi öppnar upp bodarna, dessutom får alla som vill smaka på Vänerlöjrom, berättar Thommy Möller, yrkesfiskare i Spiken och ordförande i föreningen Vänerlöjrom.

Förutom att studera löjromsberedningen kan besökarna aktivera sig även på andra sätt i Spikens fiskehamn denna dag. Alla fiskebodar och hantverksbutiker håller öppet och dessutom finns ett tält med lokala produkter.

Henrik Rapp, en erfaren kock, finns på plats för att tillaga fisk och skaldjursrätter med tema löjrom i ett uppbyggt utomhuskök.

– Henrik var ett väldigt lyckat inslag förra året och vi är väldigt glada att han ställer upp i år igen. Besökarna kan vänta sig matlagningsinspiration och goda smakprover, säger Carolina Hellström, Destinationsutvecklare vid Destination Läckö-Kinnekulle AB, i ett pressmeddelande.

Evenemanget Löjrommens dag arrangeras av Destination Läckö-Kinnekulle AB i samarbete med näringslivet i Spikens Fiskehamn, föreningen Vänerlöjrom samt Kållandsöföreningen. Besöksmässigt har Löjrommens dag vuxit under åren, från 1 000 första året till närmare 3 000 i fjol.

– Löjrommens dag sammanfaller med Fars dag. Detta är en perfekt utflykt att göra med familjen. Har vi tur med vädret blir det en riktig härlig dag där Spiken visar sig från sin bästa sida, avslutar Carolina Hellström, Destination Läckö-Kinnekulle AB.

För den som vill äta löjrom och fisk från Vänern serveras allt ifrån löjromssnittar, stekt siklöja med potatismos till löjromsinspirerade menyer på restaurangerna och caféerna denna dag.

– Vi samarbetar dessutom med Vänermuseet som kommer finnas på plats i Spiken med utställningen ”Främmande arter i Vänern! Har du koll?”, berättar Carolina Hellström vidare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Habergsgubben på Patreon!
Become a patron at Patreon!