En levande död fiskebåt – en zombiebåt

På väg ut till Rörö igår korsades färjans väg av GG 980 Danafjord. Med en liten lätt slagsida var zombiebåten ute och rörde på sig. Utan trål på trummorna var det ingen fisketur, Danafjord måste ju formellt ut på en sån varje år för att kunna behålla räkfiskelicensen. Utan GG 980 Danafjord var, som det verkar, på väg till Övarvet på Öckerö där båten ligger nu. Kanske för att bli i skick för sin årliga fisketur eller kanske för nåt annat. PÅ Ö-varvet eller i Öckerö hamn låg redan AS 464 Stella Nova, GG 82 Wijkland och AAL 126 Clinton enligt AIS-information. Clinton som tidigare ägts av Jonas Klingander på Hönö tycks innan dess ha varit på varv i Simrishamn. Det varvet drivs också av Ö-varvet-koncernen.

Här är bevisen för att den levande döda båten GG 980 Danafjord varit ute och rört på sig. I anslutning till Halloween som sig bör för en zombie. Förstås. Det är ingen vidare kvalitet på bilderna. Med fel glasögon och genom bussen fönster var det inte lätt att veta om skärpan var riktig. Det var den inte.

danafjord_oktober2018 - 1danafjord_oktober2018 - 2danafjord_oktober2018 - 3danafjord_oktober2018 - 4

GG 980 Danafjord byggdes 1961 på Bolsønes Verft i Molde i Norge som LL 675 Maritana till Kurt Hallberg, Rune Rungerund och Bo Strandberg på Åstol. Båten var då på 142 bruttoton. År 1964 fick båten ny distriksbeteckning, GG 775 Maritana och 1965 sålde Rune Runegrund och Bo Strandberg sina andelar till Kurt Hallberg, Rolf Karlsson, Gösta Olsson och Asbjörn Hallberg. Fyra år senare såldes båten till Kristen Brogård Pedersen i Danmark och blev HG 228 Maritana. 1972 fick båten en ny motor.

Såldes 1977 till Bent Nielsen i Neksø på Bornholm och blev R 252 Ditte Nielsen en bara ett år senare sålde han båten vidare på grund av för små fiskkvoter. Köpare var Alexander Lewis i Stornoway på Orkeyöarna. Båten fick namnet SY 153 Ocean Venture.

På Orkneyöarna förblev båten till 1985 då den köptes av Alvar och Torgny Kristensson på Styrsö. Nytt namn och nytt nummer blev GG 980 Danafjord. 1991 sålde Torgny Kristensson sin andel (30%) till Per-Bertil Kristensson men 1995 köpte han tillbaks andelen varefter hela båten såldes till Krister Kristensson och Gustaf Svensson. Namnet behölls men hemmahamn blev nu Göteborg. 2009 vard et tänkt att båten skulle skrotas och den lades upp. Men i april 2010 såldes den till Fiskeri AB Danafjord på Fotö som ägdes av Fiskeri AB Ingun, dvs Per-Olof och Robert Ingvarsson. Därefter har båten främst vari tillför att hålla en räkfiskelicens och fisket är mycket begränsat. För det mesta ligger båten vid kaj i Söö hamn, Fotö.

Källa till uppgifterna om båtens historia är boken Ståltrålare av Vidar Blom, Lennart Bornmalm och Krister Bång

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!