Sotenäs Mekaniska Verkstad

Företaget i Fisketången grundades 1979 av George och Jan Holmstig. Sedan mitten av 90-talet är sonen Jan Holmstig ensam ägare. Sen 1986 aktiebolag som idag har namnet Sotenäs Mekaniska AB. Kunderna var i början framför allt fiskare med fiskebåtar. Sotenäs Mekaniska servade och byggde utrustningar till båtarna, till exempel vinschar. Företaget färdigutrustade också fiskebåtar, i alla fall minst en.

Successivt har företaget vänt sig mer och mer mot konservindustrin, som nu utgör det överlägset största kundunderlaget. På beställning tillverkar man olika typer av maskiner för effektiviseringar och automatiseringar inom konservindustrin. Antalet anställda är 5 stycken och den storleken har företaget haft mycket länge.

Fiskebåtar byggda på Sotenäs Mekaniska

GG 411 Ryvingen, 1987, Björkö, Björn Kristiansson m.fl., skrovet tillverkat på Bruces Nya Mekaniska Verkstad i Landskrona.

Sannolikt finns det fler fiskebåtar som färdigställdes på Sotenäs Mekaniska. Jag får väl komplettera med dem vad det lider.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!