Carlanders Båtvarv

Carlanders Båtvarv ligger i Ödsby på en norra stranden av Saltkällefjorden, den södra fjordarmen längst in i Gullmarsfjorden. Det ligger rakt över fjorden från Studseröds varvVarvet startades 1947 av Yngve Carlander och ombildades till aktiebolag, Carlanders Båtvarv AB, år 1956. Idag ägs varvet av  ättlingar till Yngve Carlander och har 4 anställda.

Från början byggdes träbåtar men med tiden gick varvet över till att bygga plastbåtar. En del av dem anpassades till fiske och andra har i efterhand byggts om till fiske av ägarna. Idag bygger varvet Westfjordbåtar på beställning samt säljer norsktillverkade Sagabåtar.  Dessutom sysslar företaget med underhåll och vinterförvaring av båtar samt driver en marina.

Fiskebåtar byggda vid Carlanders Båtvarv (ej komplett)

LL 53, 1996, Lysekil
GG 714 Ramona, 1999, Rönnäng
SD 25 Anna, 2000, Fjällbacka
LL 164 Ville, 2010, Fiskebäck (Lysekil)

Carlanders Båtvarv

Carlanders Båtvarv, vinterförvaringshall. Bild. Christine Fredriksen. Licens: CC-BY-NC-ND

Carlanders Båtvarv

Carlanders Båtvarv idag

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!