Fiskare försvunnen på Skagerak

Natten till idag föll en dansk fiskare överbord. Han föll överbord vid garnfiske vid Gule rev i Skagerak, 22 sjömil nordväst om Hirtshals. Han var vid olyckan ensam ombord. Larmet om att han var försvunnen kom 3.41 från en annan fiskebåt i området som inte kunde få kontakt med honom. Dansk sjöräddning började omedelbart söka efter honom.

På morgonen idag hade han ännu inte hittats och sökandet efter honom ställdes in. Det tyder sannolikt på att de inte räknar med att han ska kunna hittas vid liv. Han är väl troligen omkommen och det hela illustrerar att yrkesfiske än idag är en farlig sysselsättning. Speciellt när en person är ensam ombord vilket gäller för en mycket stor del av alla fiskebåtar.

Så vitt jag kan förstå rör det sig troligen om Børge Kim Georgsen från Brovst som äger båten HG 27 Neptun med Hirtshals som hemmahamn. Dessutom äger han Krudt Kongen Brovst ApS. Båten bogserades in till hamnen i Hirtshals av en räddningsbåt.

HG 27 Neptun är en liten fiskebåt, 11 meter lång och på 10 bruttoton enligt det danska skeppsregistret. Båten är utrustad både för trålfiske och garnfiske. Båten byggdes 1985 på Sydwest i Södertälje. Den såldes från Sverige 2004 där den då hette KR 45 Helene Maria och hade Grönhögen som hemmahamn. I Sverige var båten enligt EU:s fiskebåtsregister på 16 bruttoton och 12 meter lång.

I Danmark blev den R 280 Helene Maria med Ole Johannes Olsen i Rønne som ägare. Han dog dock 2066 och dödsboet sålde båten till Vagn Bennet Sangill i Hvide Sande varvid båten blev RI 166 La Santa. Ett år senare såldes den vidare till Thorsminde/Hvide Sande Fiskernes Puljefiskeri som nästan direkt sålde till Verner Møller Jensen i Hvide Sande. Båten blev RI 168 Jette Mona. År 2008 såldes den till Henrik Reno Hansen som var hemmahörande i Rønne och båten blev R 28 Sara. 2017 såldes den till Børge Kim Georgsen och blev HG 27 Neptun.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!