Mer om enskilda fiskebåtar på min fiskebåtssajt

Jag har en slags sidosajt till denna fiskeriblogg. Det är en blogg med information om svenska fiskebåtar, Noatun. Jag har till en början fokuserat på sådant som inte finns i publicerade böcker om ämnet. Det är väldigt lite om traditionella fiskebåtar och engelska kuttrar (sailing smacks), mer om ovanliga typer av fiskebåtar och ångtrålare samt gamla skutor och liknande.

Nu kommer det dock att bli lite mer artiklar om traditionella västsvenska fiskebåtar. Jag har tänkt att jag ska skriva om de båtar jag hittar bilder på. Sådana som det finns på bilder hos Digitalt museum eller Carlotta. Men även privatbilder som är fria eller av fotografer jag har tillstånd att publicera foton av.

Det finns väldigt många som lägger ut bilder av fiskebåtar på facebook, både nya bilder och historiska bilder, men samtidigt är det en helt oanvändbar källa för den som söker information. En uppbyggd sökbar databas på nätet är betydligt bättre på det området. Noatun skulle kunna bli en sådan sajt. Det skulle emellertid gå mycket långsamt om jag skrev allt själv.

Därför har jag också tänkt att öppna upp sajten om fiskebåtar så att andra än jag själv får möjlighet att skriva artiklar. Till att börja med kommer jag att tillåta folk att registrera sig som användare. Den som vill kunna skriva artiklar får kontakta mig via mejlen och så kan jag godkänna eller inte godkänna personen.

Det finns ett antal utmärkta referensverk som hanterar svenska fiskebåtar. Exempelvis:

  • Blom, Bornmalm, Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002
  • Bornmalm, Bång, Fredriksen och Ohlsson, Fiskebåtarna och varven, Skeppsbyggarna 1, 2009
  • Bornmalm, Bång och Fredriksen, Fiskebåtarna och varven, Skeppsbyggarna 2, 2016
  • Blom, Bornmalm och Bång, Ståltrålare 1959-65, 2012
  • Erik Dambert, Kutterepoken i Sverige 1, 1990
  • Erik Dambert, Kutterepoken i Sverige 2, 1992

Några andra böcker är:

  • Bornmalm, Bång, Carlsson och Ingvarsson, Ö-varvet 100 år, 2017
  • Dörjet på Doggern, Träbiten 62, 1988
  • Smögen, Träbiten 102, 1998
  • Hälleviksstrands Slip och varv, Träbiten 106, 1999
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!